Okerić o optužbama: Ne postoje NIP-ova Udruženja u RS-u

Vijesti 24. okt 202314:56 0 komentara
F.Z./N1

​Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić smatra da su donacije Udruženjima u Republici Srpskoj u skladu sa propisima i da stranačka pripadnost nije ključna za dodjelu novca, dok s druge strane predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić poručuje da na ovaj način stranka Narod i pravda gradi stranačku infrastrukturu u tom dijelu države.

”S obzirom da ova kampanja, odnosno hajka je personalizirana… želim pojasniti proceduru dodjele sredstava onako kako je zakonom propisano. Prema važećoj Uredbi, davalac sredstava je Kabinet predsjedavajućeg, a ne predsjedavajući. Pravno lice formira Komisiju nju ne čine stranački članovi već državni službenici koji su jako demotivisani da utiču u procesima…” naveo je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić.

Kao argument da se stranačka pripadnost ne uzima u obzir Okerić je naveo da su sredstva dobila i Udruženja gdje su predsjednici članovi Stranke demokratske akcije, kao i drugih stranaka.

”Sredstava nisu dobila NIP-ova Udruženja, dobili su oni koji su javnim pozivom ispunili uslovom. Ne postoje NIP-ova Udruženja. Eliminatorni uslov je bio da ukoliko su dobili sredstva prošle godine, da ih opravdaju. Znači da su ta Udruženja dostavila validna uvjerenja o utrošku i ispunili uslove Javnim pozivom,” poručio je Okerić.

Kao primjer da sredstva dobijaju Udruženja čiji su osnivači visokopozicionirani članovi SDA, Okerić je, između ostalih, naveo i Udruženje Moja adresa Srebrenica čiji je osnivač Alija Tabaković, predsjednik SDA Srebrenica. Dodijeljeno im je 28.000 KM.

Podsjetimo, u centralnom dijelu današnjeg Dana uživo koja počinje u 16 sati susrest će se predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić iz NIP-a i SBiH-ov odlazeći ministar u Vladi KS Almir Bečarević, a sve nakon što je SBiH između ostalih optužio Narod i pravdu da je organizacijama koje je osnovala dala više od 200.000 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!