Omladinski Film Festival o Moameru Kasumoviću: Zgroženi smo u najmanju ruku, neka nadležni opet pokrenu istragu

Vijesti 20. sep 202422:37 0 komentara
Instagram

Nakon šokantne informacije da je glumac Moamer Kasumović osuđen 2021. godine zbog bludnih radnji nad maloljetnikom, reagovali su iz Omladinskog Film Festivala (OFF) s kojima je on nekada i sarađivao.

Kako su naveli iz OFF-a, oni su 2016. godine prekinuli ugovor o saradnji sa Kasumovićem uz prethodni dogovor obje strane.

“Kasumović je tokom 2015. i 2016. godine obavljao posao kreativnog direktora Festivala. Od momenta prekida saradnje, niti Festival niti predstavnici Festivala nisu imali kontakt s Moamerom Kasumovićem, niti je postojala potreba za ponovnim uspostavljanjem saradnje”, istakli su iz direkcije OFF-a.

Dalje navode da kao jedan od najvećih projekata iz kulture i filmskih festivala u Bosni i Hercegovini i regiji, najoštrije osuđuju svaki vid nasilja i zlostavljanja.

“Što potvrđuje naša festivalska politika i posvećenost bh. društvu kroz niz projekata i aktivnosti. U najmanju ruku smo zgroženi da je neko ko je bio dio Festivala i ko radi s mladima spreman na postupke koje je uradio. Za vrijeme rada na OFF-u, Kasumović nije imao incidenata, no ako se ustanovi da je imao namjeru ili se pojavi nova informacija, OFF će se staviti na raspolaganje agencijama i tužilaštvu”, naglasili su.

Imali su poruku i za TV emitere.

“OFF Sarajevo ovim putem insistira da svi emiteri, koji trenutno u programu imaju serije, filmove i sadržaje u kojima se pojavljuje Moamer Kasumović, odmah i bez odlaganja obustave emitiranje istih, a nadležne institucije da ponovo otvore istragu te ustanove kako je moguće da se za ovakvo djelo Kasumoviću presudilo na jednu godinu zatvora. Zbog upita medija, još jednom ističemo – Kasumović nema nikakve veze s OFF-om. OFF i dalje snažno nastavlja borbu protiv svakog vida nasilja te insistira na hitnoj izmjeni zakona gdje će svaki prestupnik, poput Kasumovića, biti registrovan i javno objavljen”, poručili su na kraju iz OFF-a.

Podsjetimo, Moamer Kasumović je 2021. godine osuđen na godinu zatvora zbog bludnih radnji nad maloljetnikom. Međutim, sve je izvjesnija činjenica da je on slobodu kupio jer nije dana proveo iza rešetaka, a zakon to i omogućava.

Dakle, prema zakonu, ako je kazna do godine dana, onda se može platiti, pa tako dan iznosi 100 KM. To znači da je Moamer Kasumović, sve su prilike, svoju slobodu platio 36.000 KM.

Dok se s jedne strane sloboda plaća i nastoji zataškati slučaj koji se desio tri godine i o kome javnost ništa nije znala, nakon predstave Beogradskog narodnog pozorišta “Tiho, tiše”, koja je izvedena u sklopu 6. Sarajevo Festa 16. septembra, u Narodnom pozorištu Sarajevo, upriličen je razgovor o predstavi koja govori o vršnjačkom nasilju. To je bi povod mladiću u publici da se odvaži pa je tako ustao i pred svima ispričao svoju priču. Tako je tom mladiću ostala vječna trauma i strah, a Kasumović je dobio samo godinu zatvora koju na kraju nije ni odslužio.

Iz Tužilaštva KS su za N1 rekli da su se žalili na visinu kazne koju je Kasumović dobio, međutim, kako su dodali, Kantonalni sud u Sarajevu je odbio žalbu i potvrdio svoju prvostepenu presudu.

Inače, iz Omladinskog Film Festivala su prvi koji su kao kolege i neko ko je sarađivao sa Kasumovićem javno istupili o ovom slučaju. S druge strane, ostali dežurni kritičari, najednom su zašutjeli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!