Onkološki pacijenti od danas imaju bolje uslove na UKC Tuzla: “Bilo je nehumano, a sada kao da sanjamo”

Vijesti 19. jul 202421:12 0 komentara

Dnevna bolnica i poliklinički dio Klinike za onkologiju i radioterapiju i Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze JZU UKC Tuzla od danas nudi bolje uslove za najteže bolesnike. Najsavremeniji prostor urađen po ugledu na evropske bolnice, kompletan je isfinansiran donacijama.

Muneveri Jahić karcinom dojke otkriven je 2014. godine kada je i operisana. Liječenje je bilo teško i u teškim uslovima, prisjeća se.

“Dođete sa tako teškom dijagnozom, čekate, gužve, neuslovno. To je bilo toliko nehumano da se ne može ni pričati”, ispričala nam je Munevera.

Danas je bila veoma iznenađena novim prostorom Dnevne bolnice i prostora za liječenje onkoloških pacijenata. Kapacitet savremeno opremljene bolnice je 20 kreveta dnevno sa svim potrebnim uslugama.

“Usluge su pružanje specifičnog onkološkog tretmana kroz hemoterapiju, bioterapiju, imunoterapiju, hormonoterapiju, odnosno, cijeli program specifičnog onkološkog tretmana kojeg zahtijevaju naši pacijenti”, istakla je Šefika Umihanić, načelnica Klinike za Onkologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla.

“Da svoju terapiju dobiju u privatnosti, u svom miru i da jednostavno odu kući sretni i zadovoljni nakon lijeka koji su dobili”, navela je Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK.

Projekt je vrijedan oko 1,7 miliona KM. Kompletna rekonstrukcija je urađena donacijama firme “Deling Invest” i drugih kompanija i pojedinaca, a više od 300.000 KM je skupljeno i preko internet kampanje “I ti možeš biti ta osoba”.

“Bilo je vrlo zahtjevno, ali ovaj projekat je urađen sa posebnom energijom. Svi smo bili motivirani iz ličnih i drugih interesa i sa velikom energijom, pozitivno smo ga završili. Želim čestitati svima na uspješnoj realizaciji projekta”, rekao je Armin Kapetanović, tehnički direktor firme “Deling Invest” Tuzla.

“Urađeni su tzv. smart objekti, sve je približeno bolesniku da se se sve ono što je potrebno nalazi u jednom prosotru, pa čak i prostor za pratnju. Ako neko ima želju da provede pored svog najmilijeg to vrijeme dok prima terapiju što nikada nije bio slučaj. Sve znači, TV prijemnik WI-FI mreža”, pojasnio je Šefik Husić, pomoćnik direktora za sestrinstvo UKC-a Tuzla.

Međutim, šta je sa onkoloških pacijenata koji ne mogu dobiti svoju terapiju jer UKC Tuzla još nije uspio nabaviti aparat za radioterapiju?

“Aparati su nešto što je druga domena. Danas ne razgovaramo o aparatima, danas se radujemo projektu koji je zaista ostvarenje svih snova pacijenata koji su boravili u prijašnjim uslovima”, dodala je Šefika Umihanić, načelnik Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC Tuzla..

“Vjerujte da ne znam, to morate pitati osobe koje pokreću to, to nije moja odgovornost”, rekao je Husić.

“Što se tiče linearnog akceleratora, ja vam mogu reći da je raspisan četvrti tender, koliko ja znam i njegov rok traje do 21. augusta”, istakla je Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK.

Oni kojima za sada ne treba liječenje spornim aparatom, svoje liječenje nastavit će u sasvim novom prostoru.

“Ovo mi sanjamo. Ovo je nešto predivno stvarno. Sada smo saznale nedavno da će još proširiti ovaj prostor, to će biti predivno”, poručila je Murisa Bričić iz Udruženja “Nismo same” Gračanica.

“Poželjela bih da ostane ovako, da se prostor širi, a da bude manje pacijenata”, zaključila je Munevera koja je i sama vodila borbu sa teškom bolešću.

Oko 60 pacijenata dnevno mora dobiti terapiju, a kako onkološkim, tako i hematološkim pacijentima sada su stvoreni bolji uslovi liječenja koji im barem malo olakšavaju borbu sa teškom i neizvjesnom bolešću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!