Onkološki pacijenti u Tuzli umiru čekajući zračenje, doktori ne vide izlaz

Vijesti 31. okt 202319:37 > 21:15 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Oko dvije stotine onkoloških pacijenata čeka na zračenje u Tuzlanskom kantonu. Dva aparata za zračenje-linerarna akcelaretora od marta su van funkcije kaže izvor N1 sa UKC u Tuzli, a drugi centri ne mogu da prihvate toliki broj pacijenata.

Sagovornik N1 pojašnjava da mali broj pacijenata prihvataju Klinički centri u Sarajevu i Mostaru, te Zenici, ali i da je Sarajevo od 1. decembra otkazalo prijem pacijenata zbog instaliranja novih uređaja.

“Imamo 30-40 ljudi koji su umrli zbog čekanja. Oko 200 osoba je na nekom od spiskova”, kaže sagovornik N1.

Sagovornik pojašnjava da su je Mostar preopterećen, a da su iz Zenice rekli da pacijente mogu primati naredna dva mjeseca.

“Ne vidim izlaz. Nekada pacijent ne može čekati ni sat vremena na zračenje. Ne može stići ni do Živinica, niti da ode u Mostar, Sarajevo ili Zenicu. Nema centra u BIH koji može prihvatiti te ljude, uz najbolju volju”, kazao je izvor N1.

Sagovornik N1 smatra da ne postoji niti jedan centar i pored najbolje volje, u BiH koji može da prihvati sve onkološke pacijente spremne za zračenje iz najmnogoljudnijeg kantona u zemlji.

On kaže da su dva uređaja koja UKC Tuzla posjeduje stari po 15 godina, a da je njihov rok upotrebe sedam godina.

Podsjećamo, aparati za radioterapiju u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, koji se koriste za liječenje oboljelih od karcinoma, nisu u funkciji od 17. februara kada je Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, izdala rješenje o zabrani upotrebe tri aparata za radioterapiju.

Slučaj je prijavljen Kantonalnom tužilaštvo u Tuzli koje provjerava da li u činjenju ili nečinjenju odgovornih osoba iz UKC-a Tuzla u vezi sa radioterapijom ima elemenata nekog krivičnog djela.

Vlada Tuzlanskog kantona u martu je doznačila sredstva za nabavku novog aparata, ali do toga još nije došlo. Zašto do sada nije nabavljen linerani akcelerator, pitali smo upravu Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla u dva navrata, ali odgovore nismo dobili.

Koliko trenutno pacijenata ide u druge gradove na liječenje, također, ostali smo uskraćeni za odgovor. Koliko je pacijenata umrlo od onih 170 iz marta koji su raspoređeni u druge centre, ponovo bez odgovora. Sva ova pitanja bez odgovora tiču se značaja šire javnosti i od opšteg interesa su jer najgora kategorija bolesnika ne može liječiti se u Tuzli već mora ići u bolnice u Sarajevu, Zenici, Banja Luci. I niko ne zna do kada.

Od Agencije za javne nabavke nam je pojašnjeno kako je tekla procedura nabavke, bar po dokumentima koji su dostupni. Dakle, Univerzitetsko klinički centar Tuzla objavio je 30. marta obavještenje o nabavci za nabavku lineranog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma, a vrijednost nabavke je 8.547.008,55 KM bez PDV-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!