Opasne najave iz Beograda, skromne reakcije domaćih zvaničnika i poruke aktivista: “Srbija i RS se u Rezoluciji nijednom ne spominju”

Vijesti 12. apr 202421:36 5 komentara
N1

Predstavnici vlasti Srbije i Republike Srpske na jednom mjestu - u Beogradu. Povod sastanka mogućnost usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a. Poruke nakon bile su očekivano zabrinjavajuće. Od najava secesije RS-a do toga da neće dozvoliti da Srbi budu proglašeni genocidnim narodom. Političke reakcije iz BiH skoro pa i izostale, dok iz Ambasade SAD-a oštro poručuju: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH ka sukobu.

Napuštanje procesa odlučivanja u BiH političara iz RS-a i nove najave secesije ključne su prijetnje Milorada Dodika. Udruženo s Vučićem, krenuo je u verbalni napad na članove Predsjedništva BiH, Komšića i Bećirovića. Jedan od njih im “nije ostao dužan”.

“Ne zaboravimo, riječ je o najbližem decenijskom saradniku presuđenog zločinca Vojislava Šešelja, učesniku u varvarskoj opsadi Sarajeva i autoru mračne izjave ‘za jednog Srbina, ubit ćemo 100 Muslimana’. On je posljednja osoba koja može držati lekcije bilo kome u regiji. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je još jednom pokazao da je retoriku mijenjao, ali suštinsku politiku nikada nije”, naveo je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

Na spornu izjavu, podsjetio je i direktor Memorijalnog centra u Srebrenici, Emir Suljagić. Nismo dugo morali čekati ni da putem društvenih mreža Milorad Dodik prokomentira i Bećirovićevo saopštenje.

“Bećirović nastavlja sa sakupljanjem jeftinih političkih poena šireći mržnju među narodima u BiH i pokušavajući da naruši odnose sa Srbijom. Njegova populistička retorika će doprinijeti rastu političkog rejtinga Aleksandra Vučića, dok će on zauvijek biti zarobljen u tamnom vilajetu i ostati provincijalski političar u pokušaju”, naveo je.

I Ana Brnabić, predsjednica Skupštine Srbije, na mreži X protiv Bećirovića, kazavši da živi u 90-ima i da je njegov odgovor tužnjikav. Dok lider NiP-a izjave Vučića i Dodika nije želio ni komentirati, predsjednik HDZ-a najavljuje sastanke i nada se rješenjima na sveopće zadovoljstvo.

“Da iskoristimo narednih 7 dana da utjecaj događanja koja su često ovako izvor pojedine političke krize kao, što je bilo nametanje izbornog zakona pa sad sve ono sto se moze vezati za ovu rezoluciju i neke slične aktivnosti u našem okruženju, amortiziramo na politički način koji ce biti prihvatljiv za sve, a da na neki način mirnim putem rješavamo svoje probleme i otklonimo prepreke da nastavimo pregovaracke procese sa Evropskom unijom”, naveo je Čović.

Skromne reakcije domaćih političara na ponovo opasne najave i optužbe vladajućih iz Srbije i RS-a nadomjestila su pojašnjenja intelektualaca da nije cilj optužiti narod.

Više u prilogu Mirne Ždralović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare