Općina Novo Sarajevo: Načelnik Tanović je ispuno mnogo više predizbornih obećanja nego što Istinomjer naveo

Vijesti 20. dec 202316:11 0 komentara
N1

Udruženje “Zašto ne” i platforma Istinomjer prezentirali su rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja nakon treće godine mandata u 12 gradova i općina BiH. Kao i prethodnih godina, i ove godine su analizirana predizborna obećanja načelnika Općine Novo Sarajevo Hasana Tanovića, a prema rezultatima mjerenja načelnik Tanović imao je 69 obećanja. Ispunjena su 2, u progresu su 38, 27 je započeto, a 2 su “na čekanju”. Oglasili su se iz Općine Novo Sarajevo kazavši da su analizom rezultata na portalu Istinomjer utvrdili da ostala obećanja “nisu adekvatno ažurirana”.

“Tako je za obećanje „Izgradnja podzemne garaže“ navedeno da su radovi u toku, a ista je otvorena u 2023. godini. Isto je navedeno i za obećanje „pretvaranje dijela kampusa u šetalište i park“ da je „u progresu“, a šetnica i park u okviru Kampusa UNSA je svečano otvorena u septembru 2022. godine čime je i ovo obećanje Ispunjeno. Kada je u pitanju obećanje „borba protiv korupcije“ isto je evidentirano kao „u progresu“, a Općina je pored navedenih aktivnosti koje su bile dio mjerenja Istinomjera, još izradila „Plan integriteta“ koji je objavljen na web stranici Općine, čime je ova lokalna zajednica poduzela sve zakonski propisane aktivnosti. S tim u vezi, i ovo obećanje je ispunjeno. Ista situacija je i sa obećanjem koje se odnosi na „transparentnost rada“, koje je navedeno kao „u progresu“, a Općina Novo Sarajevo je ostvarila izuzetan napredak kada je u pitanju otvorenost, dostupnost i transparentnost rada lokalne zajednice, te je osvojivši prvo mjesto proglašena najtransparentnijom lokalnom samoupravom u Bosni i Hercegovini u 2022. godini po principu transparentnosti, pristupačnosti, integriteta i učinkovitosti”, navode iz Općine Novo Sarajevo.

Kao „nezapočeto“ obećanje u analizi se navodi „Revizija registra boračke populacije“, a iz Općoine navode da je u odgovoru Istinomjeru navedeno da je “Federalno ministarstvo za boračka pitanja uspostavilo jedinstveni registar koji se sastoji od popisa branilaca i popisa korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite koja se finansiranju iz federalnog budžeta”.

“Jedinstveni registar predstavlja skup podataka iz člana 2. Zakona, skup podataka o korisnicima prava, kao i obradu podataka o svim braniocima i novčanim i drugim primanjima po osnov pripadnosti branilačkoj populaciji. Općina Novo Sarajevo putem Službe za boračko-invalidsku zaštitu kontinuirano provodi identifikaciju korisnika prava u skladu sa Procedurom za obezbjeđenje efikasnosti u poslovima evidencije i kontrole budžetskih sredstava, a po osnovu povrata uplaćenih naknada za invalidnine i ratna priznanja „Identifikacija korisnika prava“. Jedno od obećanja načelnika Tanovića koje je predmet mjerenja ispunjenosti je i „revizija rada općinske administracije“. Isto je evidentirano kao „nezapočeto“ iako je dostavljena informacija Istinomjeru da je u skladu sa Zakonom o budžetima navedeno da je Ured za reviziju FBiH jedini nadležan za provođenje revizije budžetskih korisnika. Ured za reviziju izvršio je istu u Općini Novo Sarajevo u februaru 2022. godine i izvještaj je objavljen na web stranici Ureda”, dodaju.

Ističu da “više od 50% obećanja pobrojanih na portalu Istinomjer danas, nakon tri godine mandata načelnika Tanovića, predstavljaju stalne budžetske stavke, što znači da se kontinuirano provode svake godine, a sredstva za te namjene su planirana i u Budžetu za 2024. godinu”.

“To se posebno odnosi na sljedeće oblasti: pošumljavanje i održavanje stabala, debetonizacija općine Novo Sarajevo, osnivanje posebnog fonda za mala i srednja preduzeća kojima je ugrožno poslovanje usljed pandemije koronavirusa, naknade za porodilje, sufinansiranje vještački potpomognute oplodnje, posebni fondovi za porodice sa troje i više djece, sufinansiranje sportskih manifestacija, stimulacija sportskih talenata, sufinansiranje projekata za ranjive kategorije društva, programi pomoći boračkoj populaciji, programi zapošljavanja i učešća mladih, te osnivanje fonda za podsticaj malih i srednjih preduzeća. U posljednje tri godine realizirane su brojne konkretne aktivnosti koje će se provoditi i narednih godina, čime su ova obećanja ispunjena. Samo za obećanje koje se odnosi na „sufinansiranje sportskih manifestacija, stimulacija sportskih talenata“ a koja su evidnetirana kao „u progresu“, Općina je od ove godine prva sportka općina koja direktno iz Budžeta izdvaja 3% za podršku pravnim licima iz oblasti sporta i 2% za realizaciju kulturno-sportskih manifestacija. Ovom realizacijom su pomenuta obećanja ispunjena jer je ovo stalna stavka u Budžetu i za naredne budžetske godine. Slična situacija je i sa ostalim pobrojanim obećanjima”, navode.

Poručuju kako je načelnik Tanović realizirao “mnogo veći broj predizbornih obećanja, nego što je to navedeno na portalu Istinomjera”,  da će u narednom periodu detaljnije informisati sve građane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!