Općinski sud donio presudu, UKC Tuzla zbog smrti Amire Selimović članovima porodice mora platiti po 20.000 KM: “Vratili je kući, umrla nakon dva sata”

Vijesti 25. sep 202418:38 1 komentar
N1

Općinski sud u Tuzli donio je nepravosnažnu presudu u parničnom postupku koji se odnosi na smrt pacijentice Amire Selimović iz 2021. godine koja je nakon pregleda u UKC-u vraćena kući gdje je nakon dva sata preminula. 

Presudom je Općinski sud u Tuzli obavezao Univerzitetsko-klinički centar Tuzla da tužiteljima, odnosno članovima porodice isplati naknadu u ime nematerijalne štete u iznosu od po 20.000 KM.

“Tuženi je obavezan tužiteljima nadoknaditi nematerijalnu štetu zbog smrti pacijentice S.A., koja je kao pacijent bez adekvatno, ispravno i sveobuhvatno pružene zdravstvene usluge iz Prijemne ambulante Klinike za interne bolesti vraćena kući i ostavljena bez ljekarskog i medicinskog nadzora i pomoći, te je neposredno nakon otpusta preminula u svojoj kući”, saopšteno iz Općinskog suda nakon donesene presude koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe, javlja Tuzlanski.ba.

Podsjećamo, porodica Selimović je vodila parnični postupak protiv UKC Tuzla i ljekara Alme Halilbašić i Mithada Hajdera koje terete da su odgovorni za smrt njihove supruge i majke Amire Selimović. N1 je više puta pisao o ovom slučaju, ali i detalje s ročišta. Sve detalje ovog slučaja možete pročitati OVDJE.

“Doktorica je suprugu nakon infarkta poslala kući da se naspava i ona je umrla”

Prema riječima porodice, Amira je tada doživjela infarkt, te su joj nakon što ju je hitna pomoć transportovala u UKC tamošnji doktori dali injekciju za stomačne tegobe i infuziju nakon čega su je, poslali kući da ode u toalet i naspava se.

“Doktorica je insistirala da je vodimo kući. Kada sam pitao kako ću je voditi kući kada ne može na noge, doktorica je rekla da to nije problem i da ni ja ne bih mogao da nisam čitavu noć spavao. Na to sam doktorici odgovorio da nisam spavao. Također, doktorica se iznenadila što je sin bio pored supruge. Doktorica je rekla da će supruga biti uredu kada odspava dva sata. Potom je izdala konačni nalaz. Sestru je doktorica uputila po kolica gdje smo mi suprugu kolicima transportovali u auto i dovezli kući jer je trebala u toalet. Supruga je tražila u bolnici da ide u toalet, gdje joj je doktorica kazala da nema gdje da ode i da ide kući da obavi nuždu. Po dolasku kući, mi smo nju iznijeli na prvi sprat, krenula je u toalet i tamo je pala i preminula”, kroz suze je ranije za N1 ispričao njen suprug Senad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare