Milorad Dodik najavio “važan put”

Vijesti 21. nov 202120:27 > 22. nov 2021 10:25 15 komentara
N1

I 26 godina nakon potpisivanja Dejtonski mirovni sporazum je izvor različitih tumačenja i političkih sporenja u Bosni i Hercegovini, koja su aktuelna u posljednje vrijeme. U Federaciji BiH ističu da je mirovni sporazum “ugrožen kao nikada ranije", iz Republike Srpske poruka kako “samo žele vraćanje ustavnih nadležnosti". Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovno je pozvao na "izvorni Dejton" od kojeg RS neće odustati. Misteriozno je najavio i "važan put".

Koliko su dva entiteta podijeljena oko ovog datuma pokazuje i činjenica da je u RS danas i sutra neradni dan, dok se u Federaciji BiH 21. novembar posebno ne obilježava, ali se četiri dana kasnije, obilježava Dan državnosti BiH.

Uz to, političke krize ne nedostaje, te se ocjenjuje da je trenutna najveća od rata. S jedne strane, “na američkom, ali i evropskom stolu čekaju sankcije” zbog najava o vraćanju nadležnosti Republici Srpskoj. S druge strane Dodikova poruka: “Ovo je put bez povratka”. Ipak, kako apostrofira, “nema žrtvovanja mira pa ni zarad RS”.

“Trebalo bi ovdje da se izađe, na današnji dan i kaže “kuda dalje”. Mi mislimo da je to put ka potrebi da se vratimo, što je moguće više, slovu Dejtonskog sporazuma… Da zovu telefonima razne ljude i da im prijete kako će uvesti sankcije ili nešto slično, kako bi determinisali političke odluke. Naravno, možda je to nekada i moglo, danas im poručujem da nije moguće”, kaže Dodik, član Predsjedništva BiH.

Budućnost naroda u BiH je u poštovanju Ustava i Dejtonskog sporazuma, ističe Željka Cvijanović..

“Naša vizija BiH je vizija jedne stabilne države u kojoj svako može da ostvaruje svoja prava u skladu sa Ustavom, u kojoj niko nikome ne smeta, u kojoj može i treba da se razgovara o svim važnim pitanjima. I da bude sve ono čega, nažalost, danas, 26 godina od potpisivanja, nema”, poručuje entitetska predsjednica.

To ipak nije samo posao vlasti, nego i opozicije, stav je prvog čovjeka Vlade RS.

“Iz tog razloga ih pozivam da učestvujemo skupa u ovim stvarima. I ako imaju bilo kakvu primjedbu, na bilo koji dokument, na bilo koji papir, tu smo, spremni da razgovaramo”, kaže Radovan Višković.

“Ne mogu sada i neću da izvlačim šta očekujem od opozicije, ali ostaje ovo, ovo je moj javni poziv da opozicija pozove na sastanak na koji ću se ja odazvati i razgovaraćemo”, dodaje Dodik.

Loptica je sada, po svemu sudeći, kod predstavnika opozicije iz RS, koja za sada, nezainteresovana za pozive vlasti. NSRS je jedino mjesto gdje može biti prostora za bilo kakve razgovore, poručuje prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović, ali s naglaskom na drugim, za njega, gorućim temama.

“Treba da podnesu, prije svega, izvještaj i raport narodu RS gdje su novci, ko je to krao i pljačkao RS tokom pandemije. Ko je to zloupotrijebio javne nabavke, ko su to klanovi koji su bliski vladajućem režimu, koji su se enormno bogatili i zloupotrebljavali svoju poziciju…”, poručuje Borenović.

Bez obzira na neslaganja sa vladajućom koalicijom, iz opozicije, međutim, dodaju da nikakve sankcije ne dolaze u obzir.

“Mirko Šarović i SDS će izaći prvi i suprotstaviti se i reći javno da su protiv sakcija. Znači, principijelno, ne iz nekih drugih razloga”, tvrdi Mirko Šarović, predsjednik SDS.

Iako jedan dio Dodikovih kritičara smatra da je priča o vraćanju nadležnosti samo predstava za javnost kreirana pred izbore, Dodik uzvraća da će Posebne sjednice, na kojoj će se naći ova informacija, biti. Bio je i misteriozan, te najavio važan put koji će, kako je rekao, biti veoma važan za ove razgovore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare