Organizatori Povorke ponosa traže slobodu okupljanja: Nailazimo na otpor

Vijesti 19. jun 202215:58 3 komentara
F.Z. / N1

Bh. povorka ponosa zakazana je za subotu 25. juna u Sarajevu. Iz organizacionog odbrora manje od sedam dana od planiranog održavanja za N1 ukazuju da i dalje prikupljaju nedostajuća finansijska sredstva kako bi bili osigurani svi sigurnosti zahtjevi i mjere koje su pred njih stavili nadležni organi.

Lejla Huremović iz Organizacionog odbora Povorke ponosa za N1 kaže da je s njihove strane osigurano sve kako bi Povorka protekla onako kako su zamislili, ali da nametanje finansiranja sigurnosnog aspekta je neprihvatljivo.

“Trenutno Zakon o javnom okupljanju je takav da mi to moramo platiti, što je nedopustivo da mi plaćamo dodatne mjere, betonske žardinjere. Sve to košta i to država mora osigurati a ne mi. Mi samo tražimo slobodu okupljanja i otvaranje ulica”, kategorično je kazala Huremović.

Huremović pojašnjava da nailaze na otpor u institucijama, te je jedino pohvalila premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu iz čijeg kabineta su drugu godinu izdvojili sredstva.

Sredstava još fali, i građani i građanke koji u velikom broju uplaćuju organizatorima te se iz organizacionog odbora nadaju da će taj novac što prije biti osiguran.

“Ovakvim rješenjima onemogućeno je i drugim skupinama, radnicima/radnicama, romima/romkinjama da izađu na ulicu i iskažu svoj protest”, naglasila je Huremović.

Na kraju, Huremović naglašava da će oni jedini u izbornoj godini izaći na ulicu i iskazati protest.

Podsjećamo na Povorci ponosa planirano je da sa LGBTIQ osobama proštetaju i njihovi roditelji sve sa temom ovogodišnje Povorke a to je Porodično okupljanje.

Roditelji LGBT osoba će prvi put prošetati ulicama na Povorci ponosa u Sarajevu

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare