Osam ljekara povezano sa lažnim dijagnozama, još se ne zna tačan broj pacijenata

Vijesti 30. dec 202207:10 1 komentar

I dalje se ne zna tačan broj pacijenata čiji su podaci zloupotrebljeni, u čije kartone su upisivane lažne dijagnoze i na njihova imena preuzimani lijekovi. A čini se, taj broj raste. Time, raste i iznos za koji je oštećen budžet Kantona Sarajevo. I dok nadležni organi istražuju ko je sve učestvovao u ovom kriminalu, resorni ministar Vranić poziva da se njihova imena javno objave.

Trebao mi je dokument iz zdravstvene evidencije. Otišao sam u svoju ambulantu. Doktorica me upitala – kako ide sa šećerom i antidepresivima. Kada je vidjela da ne znam o čemu govori, kazala je – a ti si jedan od onih.

Priča nam ovo pacijent, želeći ostati anonimam. A jedan je od onih kojima su upisivane lažne dijagnoze, i na čije ime su propisivani i dizani određeni lijekovi, najčešće andidiabetici. Koliko je takvih, još se ne zna. Čini se da je postojao dobro uvezan sistem.

“Pokazalo se da određen, ne preveliki broj ljekara se konstantno ponavlja, da imate pacijente koji u medicinskim kartonima nemaju evidentirane dijagnoze dijabetesa a propisani su antidiabetici, iz čega vam je jasno da su podaci tih pacijenata na određen način zloupotrebljeni, i cjelokupna realizacija se dešavala uglavnom u jednoj apoteci”, kazala je Lejla Brčić, ZZO KS.

Apoteka bi lijek naplatila od Zavoda, a potom, sumnja se, bi se novac raspodijeljivao među određenim brojem lica. No, nije nužno da su to samo radili ljekari. Nezvanično, recepti su se izdavali i na ime doktorice iz Doma zdravlja u Vrazovoj, koja je u tom periodu bila na odsustvu, odnosno na specijalizaciji na Koševu. Iz ove javne zdravstveen ustanove kažu, šifre i lozinke ljekara su mogli biti iskorišteni.

I bile su upute Zavoda zdravstvenog osiguranja da se lozinka s vremena na vrijeme mjenja. Mi smo ljekarima u nekoliko navrata i ukazivali na važnost te šifre, možda se nažalost olako shvatalo to. (N1: Dakle bilo koji uposlenik bilo kojeg sektora je mogao iskoristiti te šifre i te lozinke?) Šifra se ne može iskoristiti tako lagano ukoliko vi ne date nekome na povjerenje šifru”, kazao je Arman Šarkić, JU Domovi zdravlja KS.

Za sada je poznato da je osam ljekara povezano sa ovakvim zloupotrebama. A da li su i drugi uposlenici umješani, koje apoteke ili pojedinci iz farmaceutske industrije, znaće se nakon što interne kontrole i istražne radnje budu završene.

Digitalni stručnjaci kažu, sve je lako provjeriti. Onaj ko upravlja sistemom u koji su prijiavljuje sa jedinstvenom šifrom, može pregledati logove, a samim time i druge detalje, poput datuma i vremena. MEDIT je firma koja kontroliše zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo ali od njih izjavu nismo uspjeli dobiti.

Šteta po budžet, za sada, procjenjuje se, je oko 400 hiljada maraka, ali, kaže resorni ministar, da je obim zloupotreba mnogo veći.

“Ono što je meni poražavajuće je da se unutra zdravstvenog sistema nalaze zdravstevni radnici uključujući i ljekare koji su spremni i na taj nivo kaljanja bijele uniforme. Nadam se da će istražni organi vrlo brzo završiti svoj dio posla i saopćiti imena evo i ja ih pozivami želim javno da se objave imena”, kazao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

Imena onih koji ne samo da su oštetili budžet, već ugrozili adekvatno liječenje za sada neutvrđenog broja pacijenata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare