OSCE: Ako su Dodikove tvrdnje da prisluškuje N1 istinite, to je jeziva eskalacija uznemiravanja novinara

Vijesti 23. nov 202309:51 1 komentar
F.Z./N1

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku prije sedam dana zasmetalo je pitanje novinarke N1 Snežane Mitrović o tome kako su se osobe iz kriminalnog miljea našle u njegovom društvu.

Umjesto izvinjenja javnosti i svojim biračima koji su mu, iz njima poznatih razloga dali povjerenje, Dodik se po ko zna koji put obrušio na N1 iznijevši zastrašujuće informacije o potezima vlasti.

„Mislite da mi nemamo službu koja vas prati šta radite”, rekao je Dodik priznavši da prisluškuje novinare N1. Dan nakon press konferencije Dodik je nazvao novinarku psovao joj, vrijeđao i prijetio.

Buka je upit o nedopustivim potezima prvog čovjeka Republike Srpske poslala na adresu Misije OSCE-a u BiH iz koje kažu da je primjena mjera praćenja komunikacija od strane vlasti Republike Srpske bez sudskog naloga nedopustiva.

„Uključujući i praćenje komunikacija medijskih organizacija, o kojima je javno govorio predsjednik Republike Srpske, predstavljala bi jezivu eskalaciju uznemiravanja novinara, ali i jasan znak kontinuiranog urušavanja temeljnih sloboda i vladavine prava u Republici Srpskoj. Moguću neovlaštenu primjenu mjera praćenja komunikacija treba posmatrati u kontekstu problema na koje je Misija ukazivala više puta, a koji se odnose na ostvarivanje slobode izražavanja i slobode medija u Republici Srpskoj“, rekli su iz OSCE-a za Buku.

Dodaju da praćenje komunikacija predstavlja ozbiljnu povredu prava i sloboda fizičkih i pravnih lica, u ovom slučaju medija. Krivični propisi jasno definiraju uslove koji moraju biti ispunjeni prilikom primjene invazivnih mjera ove vrste.

„Ti uslovi obuhvataju zadovoljenje principa zakonitosti, pokazivanje jasne potrebe i ostvarenje zakonitog cilja, poput npr. sprečavanja izvršenja krivičnog djela. Nadležni sud dužan je ustanoviti da li su zadovoljeni zakonom propisani uslovi, te dati svoju saglasnost za primjenu mjera praćenja komunikacija. Moguća primjena mjera praćenja komunikacija izvan okvira zakona, ili u suprotnosti sa uslovima propisanim relevantnim krivičnim propisima, potencijalno predstavlja krivično djelo, te stoga mora biti predmet temeljite istrage domaćih pravosudnih organa“, dodaju iz OSCE-a.

A u vremenima sveobuhvatne kontrole policijskih agencija i pravosudnih institucija od strane lidera SNSD-a i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika teško je, skoro pa utopijski, očekivati „temeljitu“ istragu.

Ovakvi potezi vlasti i javna priznanja govore o minimalnom stepenu medijskih sloboda i zabrinjavajućem okruženju u kojem rade mediji i novinari/ke.

Iz OSCE kažu kako je pažljivo preispitivanje rada medija i preispitivanje informacija koje plasiraju nužan dio demokratskog procesa, ali da se kritičko posmatranje ne može poistovjetiti niti može služiti kao opravdanje za napade na novinare, sankcionisanje medijskih organizacija od strane institucija vlasti ili prijetnje po fizičku sigurnost novinara.

„Zapaljiva retorika ove vrste, naročito kada joj pribjegavaju nosioci vlasti i lideri, pojačava neprijateljsko raspoloženje i može dovesti do nasilja. Sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava, koja je u Bosni i Hercegovini obavezujuća imajući u vidu direktnu primjenu i činjenicu da prava i slobode propisani Evropskom konvencijom o ljudskih pravima imaju prioritet u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine, propisuje jasne standarde i dopušta primjenu višeg stepena preispitivanja i iskazivanja kritike na račun izražavanja i ponašanja nosilaca javnih ovlaštenja i funkcija.“

Napominju da svi oni koji dobrovoljno prihvate javnu funkciju, moraju isto tako prihvatiti i viši stepen analize i kritike, no Dodik i njegovi saradnici i partneri to nikako da prihvate. Njima bi bilo najdraže, čini se, da rade šta hoće, a mediji o tome ne izvještavaju.

„Napadi na N1 i prisluškivanje bez sudskog naloga, predstavljaju neprihvatljivu eskalaciju prijetnji upućenih novinarima i napad na same temelje demokratskog sistema vlasti u Bosni i Hercegovini. Misija sa velikim žaljenjem još jednom ponavlja da od vlasti Republike Srpske očekuje da se pridržavaju svojih odgovornosti i osiguraju zaštitu svih, uključujući tu i novinare, od mogućih posljedica zapaljivog govora koji dolazi iz Republike Srpske ili od nosilaca vlasti u Republici Srpskoj“, odgovor je OSCE-a na upit Buke o Dodikovim potezima.

Upitani da prokomentarišu necivilizacijske pozive iz Dodikovog kabineta u kojima se psuje novinarki N1 iz OSCE-a kažu da je u svakom demokratskom društvu neprihvatljivo da bilo koji nosilac javne funkcije uznemirava novinara ili novinarku.

„Takvo ponašanje visoko pozicioniranog i u javnosti veoma vidljivog javnog dužnosnika predstavlja ne samo užasan napad na konkretnu novinarku, već i napad na univerzalna ljudska prava poput slobode izražavanja i slobode medija. Osim toga, takvim ponašanjem narušava se integritet demokratskih institucija Bosne i Hercegovine i dostojanstvo same funkcije. Misija žestoko osuđuje svaki vid nasilja ili uznemiravanja novinara ili medija. Novinarima i medijima mora biti omogućeno da istražuju, izvještavaju i obavljaju svoju djelatnost bez neopravdanih prepreka, prijetnji i uvreda“, zaključuju iz OSCE.

Podsjetimo, Dodiku nije prvi put da javno, bez sankcija, prizna da prisluškuje svoje neistomišljenike. 2020. je bez straha od posljedica izgovorenih riječi poslanicima opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao “Nema vlasti koja ne sluša opoziciju, tako i mi vas slušamo. Žali se Transparensiju, babi, tati,…Imamo pravo i slušamo vas.” Prošle godine Dodik je priznao da prisluškuje čak i američkog ambasadora. Ukoliko Dodik ne laže prisluškivanja su, po svemu sudeći, nezakonita. No, mnogo je nezakonitih radnji u entitetu kojim vlada Dodik, ali kršenje zakona nema ko da sankcioniše. Ili ne smije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare