Oštra poruka ambasadora SAD-a u BiH, poseban dio i za Dodika: Nećemo dozvoliti domaćim akterima da zemlju odvedu u novi sukob

Vijesti 06. sep 202410:40 0 komentara
F.Z./N1 (američki ambasador Michael Murphy)

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy uputio je oštru kritiku u vezi puta BiH ka pristupu NATO-u. Naveo je da BiH ne radi svoju zadaću, te da je Program reformi unazađen i pretvorio se u godišnju “check-listu”.

Na početku je istakao da SAD razumije bojazan mnogih kada je u pitanju secesionistička retorika i Dodikovo djelovanje.

“Neki politički lideri u Bosni i Hercegovini, kao i neki vanjski komentatori i stručnjaci, traže da Alijansa ubrza put BiH ka članstvu. Razumijemo i dijelimo njihovu zabrinutost vezanu za promjenu geopolitičkog konteksta i prijetnju koju za BiH predstavlja secesionistička retorika i djelovanje gospodina Dodika i vlasti Republike Srpske. Posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru stalna je i čvrsta kao stijena. Ona ne zavisi od stepena integracije BiH u evro-atlantske institucije. Poput NATO saveza, Sjedinjene Države neće dozvoliti stvaranje sigurnosnog vakuuma u BiH. Niti ćemo dozvoliti domaćim akterima da zemlju odvedu u novi sukob”, istakao je.

Ponovio je Murphy da SAD podržavaju put BiH ka NATO-u.

“Težnje BiH ka članstvu u NATO savezu su dobrodošle. Sjedinjene Države podržavaju pristupanje BiH NATO savezu i dok BiH radi na ostvarenju tog cilja, predvodili smo i nastavićemo predvoditi snažno političko i praktično partnerstvo između BiH i NATO saveza – partnerstvo koje je očigledno korisno za obje strane. Težnje BiH ka članstvu u NATO savezu također su jasne. One su uvrštene u zakon prije skoro 20 godina. Član 84 Zakona o odbrani BiH iz 2005. godine obavezuje vlasti u BiH – Parlamentarnu skupštinu, Vijeće ministara, Predsjedništvo i sve subjekte odbrane – da “u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provode potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo u NATO.” U skladu s tim, Sjedinjene Države dugo već pružaju praktičnu podršku Ministarstvu odbrane, Oružanim snagama BiH (OS BiH), kao i drugim bh. institucijama vlasti kako bi im pomogli da pripreme BiH za članstvo u NATO savezu. Ta podrška će se nastaviti”, istakao je.

Međutim, ističe Murphy, članstvo u NATO-u se mora zaslužiti.

“Ali, za transformaciju BiH u trideset treću članicu NATO saveza potrebno je više od samih težnji. Članstvo nije usluga koju saveznici daruju nekoj zemlji. Članstvo je nešto što perspektivna zemlja saveznica treba da zasluži. Za članstvo su potrebni naporan rad, fokus i donošenje teških odluka zemlje koja teži članstvu. Ukratko, zemlja mora uraditi svoju zadaću kako bi postala članicom NATO saveza. Prihvatanje ove realnosti gotovo uvijek nedostaje prilikom poziva na momentalno, hitno ili ubrzano članstvo BiH u NATO savezu. Nesretna je činjenica da BiH ne radi svoju zadaću. To nije problem samo sadašnjih vlasti. To vrijedi i za prošlu vlast. Ni sadašnja koalicija, ni sadašnja opozicija ne treba da se diče time šta su uradili kada govorimo o NATO savezu”, ukazao je.

Također, uputio je Murphy i kritike na usvajanje Programa reformi.

“BiH je uputila NATO savezu svoj prvi Program reformi 2019. godine. Nažalost, godišnje usvajanje Programa reformi postalo je jako politizirano, tako da je BiH rijetko dostavljala ovaj dokument NATO savezu na vrijeme, ukoliko ga je uopšte i dostavljala. Gospodin Dodik je najveća prepreka. Ali, ako ostavimo politiku po strani, Program reformi je unazađen i pretvorio se u godišnju “check-listu”. On se ne koristi kao mehanizam za provedbu ozbiljnih, svrsishodnih reformi. Ponekad se pitam da li su oni koji najglasnije zagovaraju ubrzano članstvo BiH u NATO – poziv koji podrazumijeva da je BiH provela ili provodi svoj Program reformi – uopšte pročitali ovaj dokument”, naveo je Murphy.

Njegov cjelokupni osvrt čitajte OVDJE

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!