Oštre reakcije na izjave režisera filma “Dara iz Jasenovca” o logorašima u BiH

Vijesti 23. feb 202113:04 > 13:19 12 komentara
Screenshot/Happy TV

Režiser filma "Dara iz Jasenovca" Gaga Antonijević gostujući u programu na Happy TV, između ostalog govorio je o logorima u Bosni i Hercegovini, tačnije logorašu Fikretu Aliću što je izazvalo oštre reakcije u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama regije.

Na neutemeljenu tvrdnju voditelja Milomira Marića da se “od izbijanja rata u Bosni i otkrivanja logora u okolini Prijedora cjelokupna svjetska propaganda je htjela da dokaže ‘pojavili su se nacisti novog doba’, Antonijević je kazao “tako je”.

“To je onaj sa tuberkulozom što je kao mršav”, kazao je Antonijević misleći na Fikreta Alića koji je preživio koncentracione logore “Keraterm” i “Trnopolje” i čija je fotografija objavljena na naslovnoj strani američkog magazina “Time” u ljeto 1992. godine.

Međutim, tu se Marić i njegov sagovornik Antonijević nisu zaustavili. Marić je ustvrdio da su logoraši mogli napustiti logor kad su htjeli.

“To je bio sabirni logor da se sklone , da ih neko ne ubije. Oni su njega poslije nahranili, odveli su onog mršavog, prikazivali su ga u cirkusu u Evropi. Eto, to je njihova propaganda”, bile su nove neutemeljene tvrdnje Marića.

Nakon ovih riječi u jutarnjem programu srbijanske televizije, uslijedile su oštre reakcije iz Bosne i Hercegovine, ali iz cijele regije.

Preživjevši razaranje rodne grude i koncentracione logore “Keraterm” i “Trnopolje”, Fikret Alić spašava vlastiti život bježeći preko Hrvatske i Slovenije u Dansku. Tu mu je ukazana stručna zdravstvena pomoć liječenja ozljeda zadobijenih u zatočeništvu.

U Danskoj osniva porodicu i sa svojom suprugom i troje djece tu nalazi utočište sve do 2009. godine, od kada povremeno boravi u Kozarcu.
Već 2010. godine, Fikret se s porodicom vraća u Kozarac gdje i danas živi.

2017. godine izabran je za predsjednika Udruženja logoraša “Kozarac”. Sve protekle godine, aktivno se zalaže za očuvanje sjećanja na agresiju i žrtve agresije, posebno logoraše, u Bosni i Hercegovini.

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare