Otkazani svi letovi na sarajevskom aerodromu, putnici i dalje čekaju

Vijesti 02. jan 202218:09 2 komentara
Međunarodni aerodrom Sarajevo

Svi dolasci i odlasci sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo otkazani su danas zbog guste magle koja traje već neko vrijeme.

Iako je danas bilo otkazano nekoliko letova, u večernjim satima pogoršale su se vremenske prilike. Svi su letovi otkazani, a nadzorna kamera na aerodromu pokazuje putnike koji i dalje čekaju.

Međunarodni aerodrom Sarajevo

Podsjećamo, prema jutrošnjim mjerenjima stranice IQ AirVisual pokazano je da je indeks zagađenosti Sarajeva 173, što je ocijenjeno kao nezdrav zrak te ga je to svrstalo među šest najzagađenijih gradova svijeta.

Ispred Sarajeva su gradovi iz Kine, Bangladeša, Pakistana i Indije koji inače često “popunjavaju” prva mjesta na listi ove stranice kada je riječ o zagađenom zraku.

Kada je riječ o trenutnoj ocjeni kvalitete zraka kao nezdravog u Sarajevu, to znači da se glavni grad BiH nalazi u tzv. crvenoj zoni te da je preporučena zaštita kako bi se izbjegla infekcija ili bolesti disajnih puteva, tačnije, nošenje zaštitne maske sa filterima, a inače zdravstveni stručnjaci u ovakvim situacijama savjetuju da se ne boravi vani, samo u slučaju nužde.

Među najugroženijim kategorijama stanovništva su djeca, starije osobe, hronični bolesnici i trudnice.

Često se savjetuje i odlazak na planine i van grada na čist zrak kako bi se izbjegle zdravstvene posljedice.

Nezdrav zrak se mjeri indeksom kvalitete od 151 do 200, a u Sarajevu on trenutno iznosi 173.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare