Hvar je oduvijek bio hrvatski Mykonos, a sada se ispostavilo da su cijene tamo premašile i one u Dubrovniku gdje je nedavno utvrđeno da je nemoguće preživjeti dan sa 100 eura.
Društvene mreže pretpane su videima i komentarima cijena na hrvatskom primorju ove godine, a strani mediji pišu o tome kako su cijene u toj zemlji skočile do neba od uvođenja eura.
Kako piše Slobodna Dalmacija, cijene u Dubrovniku nisu ništa u poređenju sa onima na Hvaru, gdje je za ležaljke potrebno izdvojiti 40 eura.
Elitna promocija – bez cijena
Na internetskim stranicama može se vidjeti puno toga o ponudi pojedinih restorana na Hvaru, ali bez cijena. Novinari Slobodne Dalmacije provjerili su stanje na terenu i doznali da se porcija pečenih lignji nudi po cijeni od 32 do 35 eura, pečena janjetina od 26 do 35 eura, a miješana pizza između 13 i 14 eura.
Pola litre piva prodaje se za iznos od sedam do osam eura, (ne)gazirani sokovi od četiri do pet eura, a dva decilitra vina od sedam do 10, pa čak i 14 eura, ovisno o kojem se vinu i sorti radi.
Kugla sladoleda u Hvaru trenutno košta od dva do tri i pol eura. Ako poželite komad pizze, onako “nabrzaka”, platit ćete to i do osam eura, a otokom kruži priča da je nedavno u gradu mladić došao po jumbo pizzu u jednu od tamošnjih pekarnica.
Radnicama je to bilo pomalo čudno pa su ga dva-tri puta pitale da li zaista želi tu pizzu, što je on uporno potvrđivao. Međutim, kada mu je ispostavljen račun na 80 eura, gotovo je pao u nesvijest i želio odustati, ali stvar je već bila gotova – morao se s tim pomiriti.
Ležaljke od “samo” 20 eura
Na Paklenim otocima nalaze se restorane koji imaju donju granicu “gradskih” cijena, iako ni to nije pravilo. S druge strane, u uvali nadomak Hvara postoji kvalitetan restoran koji nema pečene lignje, ni janjetinu, ali se kod njih može pojesti odlična pašta sa škampima za 16 eura ili hamburger za 14 eura. U gradu se isto jelo prodaje po 19 eura.
Što se pića tiče, kokteli su u toj uvali po 11 eura, a u gradu od 13 do 24 eura, pola litre piva je pet eura, sokovi idu po četiri eura, a dva “deca” vina za tri i pol eura. Drvene ležaljke plaži nude za “samo” 20 eura.
Zašto su cijene na Hvaru postale nepodnošljive čak i za strance?
Vlasnici restorana se žale da im je Županija splitsko-dalmatinska enormno povećala koncesijske naknade, uzimaju im još sedam posto, a Grad Hvar tri posto od (prijavljenog) prometa.
Tu su još i PDV te druga davanja državi i lokalnoj vlasti, konobara je teško naći ispod 1.500 eura mjesečne plaće, a kuhari traže 3.000 eura, ponegdje i više. Skočile su i cijene mnogih namirnica. Navodno je i riba (pre)skupa već u nabavi.
Oborita riba košta oko 34 eura, hobotnica i sipe 16 eura, lignje od 20 do 25 eura, a škampi se prodaju po 35 do 40 eura. Međutim, kada se analazira jesu li cijene u restoranima objektivne, svakako treba uzeti u obzir i spomenute troškove koji nastaju u procesu rada, piše Slobodna Dalmacija.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare