“Poslanička” pitanja Sanje Vulić bh. institucijama: “Ko je ćelavi policajac koji je zalegao u stolicu kao da je na plaži i ‘duvao’ Dodiku za vrat?”

Vijesti 21. feb 202411:19 0 komentara
F.Z./N1

Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine uputila je niz poslaničkih pitanja Sudu BiH, ali i Ministarstvu pravde BiH. Pitanja su u vezi postupka koji se vodi protiv predsjednika RS i njenog stranačkog lidera Milorada Dodika pred Sudom BiH. No, način na koji ih je postavila, vjerovatno su šokirali one koji su morali dati odgovor.

Tako jedno od pitanja Sanje Vulić glasi: “Ko je ćelavi policajac koji je zalegao u stolicu kao da je na plaži i ‘duvao’ Miloradu Dodiku za vrat? Po kom zakonu i podzakonskom aktu se sudski policajci ponašaju s nepoštovanjem ka predsjedniku RS?”

Ministarstvo pravde BiH odgovorio je poslanici Vulić primjerenije.

“Sudski policajac koji je prema rasporedu rada Zapovjednika Sudbene policije bio raspoređen na radnom mjestu „Režija“ u vremenskom periodu od 10,00 sati do 18, 00 sati u sudnici šest na ročistu u predmetu Milorad Dodik i dr, naveo je da je sjedio na stolici koja je predviđena za osiguranje između tima tužitelja i prvoosumnjičenog Milorada Dodika. Negirao je bilo kakvo nepoštovanje i duvanje za vrat gospodinu Miloradu Dodiku, ističući da je samo obavljao svoj dio službe”, navodi se u odgovoru.

Vulić je pitala i po kom osnovu su sudski policajci dozvolili da predstavnik OSCE-a unese telefon u Sud te sjedi u sali gdje se održava glavni pretres.

Iz Ministarstva su odgovorili da je odobrenje za unos mobilnog telefona u kompleks pravosudnih institucija, predstavniku OSCE-a dato na osnovu Instrukcije o radu službenika Sudske policije prilikom obavljanja osiguranja i kontrole ulaska i izlaska zaposlenog osoblja, posjetitelja, osoba lišenih slobode, zaštićenih svjedoka i motornih vozila u kompleks zgrade pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine od 01, 09. 2015. godine.

“Član 5. stav (1) propisuje da je unošenje i upotreba mobitela, laptopa, diktafona, fotoaparata, kamera i sl. u kompleks zgrade pravosudnih institcija BiH, dopušteno službenom osoblju, ovlaštenom osoblju, VIP osobama i osobama kojima je izdana jednokratna dozvola, osim u hodnicima i sudnicama, gdje je strogo zabranjeno. Prema službenom očitovanju sudskih policajaca koji su na dan 06. 12.2023. godine obavljali poslove osiguranja, sudnica šest u kojoj se održavalo ročište u predmetu Milorad Dodik i dr., kao i ostale sudnice bile su otvorene za posjetitelje, a samo u sudnici šest bilo je više od sedamdeset posjetitelja, kao i osoba sa VIP tretmanom. Sudski policajac koji je vršio raspored osoba sa VIP tretmanom kao i drugih osoba sa najavama, među kojima je bila i predstavnica OSCE-a je predstavnicu OSCE-a čije je mjesto u publici sudnice šest bilo zauzeto zbog povećanog interesa za praćenje ročišta, uveo u sudnicu broj šest gdje su se nalazili tužitelji, osumnjičeni, kao i ostali sudski policajci. Sudski policajac je istaknuo da je predstavnica OSCE-a imala dozvolu za unošenje mobilnog telefona u Кompleks pravosudnih institucija, ali kad je ista izvadila mobilni telefon u sudiici, opomenuta je da nije dozvoljeno koristiti mobilni telefon u sudnici, te da je dužna isti ugasiti i odložiti u torbu, što je i učinila”, navodi se u odgovoru.

Poslanica Vulić poznata je po obraćanju neprimjerenom njenoj funkciji, a nedavno je i psovala ispred Suda BiH, iste pravosudne institucije kojoj se i obratila s pitanjima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!