Ove godine ranije započela berba jagoda: Provjerili smo da li su poljoprivrednici zadovoljni

Vijesti 26. maj 202419:57 0 komentara
N1

Više od pola stanovnika u Čeliću bavi se proizvodnjom jagode. Ove godine berba je ranije počela i ranije završila. Provjerili smo, kakva je bila sezona, jesu li poljoprivrednici zadovoljni.

Mujaga Mešić nije imao sreće sa proizvodnjom jagoda, ali nije odustao. Trenutno ima četiri dunuma zasada pod plastenicima.

“Ova godina je za mene bila jedna od najboljih. Zadnje dvije godine sam bio poplavljen, bilo je sve uništeno. Ali ova godina je ekstra. Otprilike, po dunumu, imao sam dvije tone”, rekao je Mujaga Mešić, proizvođač jagoda iz Čelića.

Njegov komšija nije previše zadovoljan jer su jagode ove godine počele ranije sazrijevati.

“Obično tek prvog maja krene jagoda. Ide prvo i drugo kolo berbe, a mi smo za 1. maj imali najjaču berbu. Nabrali 70 i nešto gajbi. Jednostavno, jagoda se zbunila, klima je uticala, topli vremenski uslovi. Ako bude ovako se nastavilo, neće biti dobro za jagodu i morat ćemo tražiti nove sorte koje će biti prilagođene ovoj novoj klimi“, govori Mirza Kadić, proizvođač jagode iz Čelića.

Ipak, neki se proizvođači nisu dali iznenaditi berbi koja je poranila.

“Takva je godina bila, a ja sam prezadovoljna. Imala sam do sada najbolji rod i najkvalitetniju jagodu. Imala sam i stručno lice uz sebe da mi pomogne. Uspjeli smo stvarno”, kaže Fatima Čitaković, proizvođač jagode iz Čelića.

Specifičnost ove sezone je bilo i naglo variranje cijene jagode koja uglavnom ide na domaće tržište, nešto za izvoz.

“Na početku je cijena bila dobra, a onda je naglo pala. Kasnije se opet digla, lijepo sam zaradio. Prodavali smo tu našim trgovcima. Neki su na pareclu dolazili, dobro je. Nešto smo radili i za izvoz”, rekao je Mujaga Mešić.

“Moja jagoda je sva ovdje, na licu, mjesta, prodata. Nakupac je bio iz Banja Luke. Nijednom nisam odvukla jagodu na pijacu“, rekla je Čitaković.

“Što se tiče plasmana, najgore je što nemamo zagarantovanu minimalnu cijenu. Minimalna cijena može ići do pola marke gdje mi idemo u minusi ne isplati nam se brati, a moramo brati kako bismo sljedeća kola zaštitili od truleži”, rekao je Kadić.

Poticaji za proizvođače

Uzgoj jagode zahtjeva radnu snagu koju je sve teže naći, pa se proizvođači snalaze kako znaju i umiju.

“Radim onoliko koliko mogu. Baš je teško za radnu snagu. Mi manji proizvođači možemo platiti i malo veće dnevnice jer ja sav posao uradim sama, samo branje platim”, kaže nam Čitaković.

Sa više od 2,3 miliona KM, iz kantonalnog budžeta su prošle godine podržani poljoprivrednici iz Čelića. To podrazumijeva podršku za proizvodnju sadnica jagodičastog, bobičastog i krošnjastog voća, proizvodnju na otvorenom te sufinansiranje za nabavke plastenika.

Sezona jagode u Čeliću je bila dobra, kažu proizvođači. Sada očekuju nadležnu komisiju koja treba izaći na teren, pregledati plastenike te prikupiti potrebne informacije za poticaje koje proizvođači dobijaju. Nakon toga će proizvođači moći ući u narednu sezonu proizvodnje jagode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!