Pad troškova – pad cijena, pravilo koje u BiH očito ne vrijedi

Vijesti 28. jan 202310:26 0 komentara

Nakon određenog pada cijena krajem prošle godine, u Novu smo ušli sa novim, višim cijenama. Kako pomoći državi i građanima, bilo je aktuelno u predizborno vrijeme, sada o tome niko i ne govori. Prethodna rješenja, kažu stručnjaci, čak više možda i nisu dobra rješenja.

Cijene na policama u bh. marketima često su mjenjanje u posljednje vrijeme. One niže, za više. Tako je bilo i nakon Nove godine. Građani su, kažu, primijetili nagli porast cijena određenih namirnica.

Hljeb i mlijeko bili su skluplji jednu marku već u decembru, u poređenju sa početkom prošle godine. Kao i deset komada jaja, koja su u januaru koštala 3, a u decembru 4 marke. Kilo putera skuplje je za više od 6 maraka. I nisu samo osnovne životne namirnice poskupile. Već i meso, voće i povrće.

“Imali smo osjetan pad cijena energenata, prije svega goriva, imali smo pad cijena troškova transporta, kao jednog od ključnih faktora, imamo sada i niže cijene plina, znači sve to govori da ima mnogo prostora za smanjenje cijena. Neko se moze pravdati time eto necu da spustam cijenu danas jer cu je ponovo povecati sutra, zbog poskupljenja ali to ne stoji jednostavno niko nema pravo da ostvaruje ekstra profit na tome sto koristi ovu priliku”, kazao je ekonomista Igor Gavran.

I dok trgovci koriste priliku za ekstra profit, s druge strane građanima ni prosječne plate, pogotovo penzije, nisu dovoljne za sve potrebe.

1.217 KM bila je u Banjaluci prosječna decembarska plata. Četveročlanoj porodici u tom bh. gradu, prema svjetskim bazama podataka o troškovima života, potrebno je 3319 maraka bez kirije, 885 maraka više od dvije prosječne plate zajedno.

I gorivo će biti skuplje?

I najskuplje gorivo u regiji, ono u BiH, biće uskoro još skuplje. Zbog, pored ostalog, burzovnih kretanja, kažu prometnici nafte, gdje je gorivo samo u dva dana poskupilo za 10 feninga. Pa će oni koji su gorivo tada kupili, morati korigovati cijene.

“Otprilike su te korekcije 5 do 10 feninga. Pa PDV i akcize. Srbija je umanjila akcize, Hvatska je dva puta umanjila akcize, ima još nešto prostora, CG je na 50% spustila akcize. Znate da su u predizbornoj kampanji svi obećavali, ali ako smo usvojili nekakve budžete na ovom nivou ja ne vidim da se oni mogu ispuniti”, kazao je Milenko Bošković, Udruženje prometnika naftnih derivata FBiH.

No, ni ukidanje PDV-a i akciza neće imati efekta, kažu ekonomisti, ukoliko oni koji su dužni cijene korigovati, to ne čine.

“Iako bi recimo suspenzija akciza dovela definitivno do niže cijene goriva, ako mi kao rekaciju ne bismo imali spuštanje cijena hrane i drugih proizvoda onda se postavlja pitanje da li ta mjera ima smisla, jer njena smisao nije bila u nižoj cijeni goriva već u posljedičnim efektima na cijene hrane i svega ostalog. Mislim da nisu dovoljne ni dosadašnje inspekcije već treba biti zatvaranja objekata”, kazao je Gavran.

Pad troškova – pad cijena, pravilo je koje u BiH očito ne vrijedi. Jedina dobra vijest za građane je da nestašica hrane ne bi trebalo biti. No šta nekom vrijedi na policama, ako za to nema para u džepu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!