Pahorovu ideju o kandidatskom statusu za BiH podržale Poljska i Mađarska

Vijesti 20. jun 202217:47 > 17:51 0 komentara
Screenshot

Slovenački predsjednik Borut Pahor danas je na samitu Inicijative tri mora tražio od predsjednika država EU podršku da se Bosni i Hercegovini dodijeli bezuvjetni status kandidata, što je i formalno predstavio u pismu predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu. Inicijativu je podržao i predsjednik Poljske Andrzej Duda.

“Predsjednik Slovenije Borut Pahor želi da podržimo napore BiH za dobijanje kandidatskog statusa u EU. Podržavamo status za BiH i dali smo pozitivan odgovor na molbu predsjednika Pahora. Naravno da je na Evropskom vijeću da odluči, ali ako BiH u budućnosti želi sarađivati sa članicama Inicijative tri mora, naravno da ćemo to pitanje onda i razmotriti”, poručio je Duda.

Podsjetimo, Pahor je istakao kako je “zadovoljan je što će Vijeće za vanjske poslove razmotriti inicijativu Slovenije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u EU bez uvjeta”.

Ideju je podržao  i predsjednik Mađarske Viktor Orban.

Slovenački predsjednik je o toj ideji prvi put govorio na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 22. februara ove godine. Pahor je svoju ideju predstavio i na Sarajevskom poslovnom forumu 11. maja, na sastanku lidera SEECP-a u Solunu, kojem je prisustvovao i Michel, a nedavno 16. juna na Prespanskom dijalog forumu u Ohridu.

Više o prijedlogu Slovenije na koji način da BiH dođe do članstva u EU pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!