Pandurević: Opstruišu ukidanje akciza, a sebi plate povećali za 600 КM

Vijesti 02. apr 202213:14 2 komentara
N1

Članica Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević kaže da je kočenje ukidanja akciza na gorivo i smanjenje PDV-a "čisto iživljavanje nad građanima".

“Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca ove godine su veći za 406 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine. To znači da budžeti ne bi osjetili ukidanje akciza na gorivo i smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice i poljoprivredne inpute. Kočenje te dvije mjere od strane UO UIO i SNSD-a čisto je iživljavanje nad građanima”, ocijenila je Aleksandra Pandurević, prenosi BN.

Ukidanjem akciza na gorivo i uvođenjem manje stope PDV-a na hranu i sadni materijal, smatra ona, svi građani bi imali koristi i nekako preživjeli ovaj period.

“Ovako, divljanjem cijena, samo se povećava procenat siromašnih. S druge strane, udlukom Savjeta ministara o povećanju osnovice za plate, ti isti funkcioneri koji opstruišu ukidanje akciza i smanjenje PDV-a, sebi su u džep prigrabili povišicu plate od čak 600 KM!”, ističe Pandurevićeva.

Ona dodaje da ne zna kako ih nije sramota i da li postoji granica njihove gramzivosti.

“Zaposleni sa najnižim platama u institucijama BiH, koje su 500-600 KM, dobiće povišicu od 60 KM, ali su zato funkcioneri – članovi Predsjedništva, Savjeta ministara i Parlamenta BiH nagrađeni sa 600 KM! Ovakav bezobrazluk i bahatost su nezapamćeni u institucijama BiH”, kategorična je Pandurević.

Ona podsjeća da je samo SNSD bio protiv Zakona o platama i naknadama kojim se povećavaju koeficijenti za obračun plata vojnicima, policajcima i ostalim zaposlenim sa niskim primanjima.

“Sada je jasno da im je smetalo što tim zakonom nisu obuhvaćeni i funkcioneri i što bi njihove plate ostale iste. Onda su se dosjetili da povećaju osnovicu i sebi uzmu po 600 KM. Dakle, višak prihoda od indirektnih poreza im služi za bahaćenje a ne da olakšaju život narodu. Za njih mora biti, a narod neka stegne kaiševe“, zaključuje Pandurević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare