Parlament BiH u prazničnoj atmosferi: Hoće li i građanima u 2023. zasjati?

Vijesti 28. dec 202217:33 1 komentar

Mnogi 2022. godinu žele što prije zaboraviti. Ali sudeći prema onom što imamo sada, teško da se neće prenijeti i u sljedeću. Izabrali smo ponovo, oni sada biraju fotelje, a hoće li nam biti bolje? Vidjet ćemo.

Praznična atmosfera u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Jelka okićena, lampice svjetlucaju, no hoće li nam u 2023. konačno zasjati.

“Trebamo učiniti sve da građanima u 2023. godini olakšamo život da ih što manje opterećujemo političkim temama, a da zapravo učinimo sve da njihov život bude što lakši”, kazao je zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović.

A u prethodne četiri godine, život građanima i nisu olakšali. Mnogo je obećano i planirano, a malo toga realizovano. I danas idu užurbano na sjednicu, krenuli su optimistično u formiranje vlasti, no hoće li i u rješavanje ključnih problema građana?

“Dio opozicione Osmorke ulazi u vlast i ja mislim da će to biti jedan od ključnih parametara da vidimo da li će zaista istrajati na tome na čemu su gradili svoju politiku cijele ove godine da konačno ukinemo akcize i da smanjimo stopu PDV-a. Bit će vrlo interesantno gledati kako će to sve izgledati u narednoj godini. Ne očekujem puno, manje-više stari politički igrači ostaju, staro pravilo ponašanja”, smatra zastupnik PDP-a Branislav Borenović.

Ima i onih koji su prvi put u zastupničkim klupama. No, mogu li išta promijeniti? Kažu da nam treba bolji zdravstveni sistem, ekonomska politika, privlačenje stranih investicija.

“Postoji dosta toga što trebamo učiniti. Postoji dosta stvari koje trebamo učiniti u resoru prometa i komunikacija kako bi našim građanima omogućili stabilnost, ali jedna od ohrabrujućih stvari je činjenica da ćemo moći koristiti više fondove EU u pred pristupnom periodu i naš prioritet bi bio otvaranje pregovora što prije”, navela je zastunica NiP-a Mia Karamehić Abazović.

“Mi smo kao dio Osmorke jasno opredijeljeni da se stvari u BiH konačno krenu mijenjati na bolje. Previše je vremena prošlo, imamo i kandidatski status, nemamo vremena da čekamo. Svaki dan su ambasade prepune naših građana koji žele da napuste trajno BiH, isto je to i na graničnim prijelazima. Dolazim iz Bihaća i sve to nas opredjeljuje da moramo uraditi mnogo više nego do sada”, mišljenja je zastupnik SDP-a Albin Muslić.

Kakva će biti 2023. teško je predvidjeti, možda krenemo ka boljoj i svjetlijoj budućnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare