Patrijarh Porfirije osveštao obnovljeni manastir Rmanj: Na tromeđi Like, Dalmacije i Bosne izgrađen 1443. godine

Vijesti 14. sep 202413:28 0 komentara
RTRS

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Rmanj u Federaciji BiH i osveštao novoobnovljeni manastirski hram Svetog Nikolaja Čudotvorca.

Ovom svečanom činu prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS Željko Budimir, direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, predsjednik SPS-a Goran Selak.

SRNA

“Nema veće vjere i savršenije od hrišćanske, da ona otkriva i poziva svakog čovjeka u punoću poznanja Boga. Program, kriterijumi i vrijednosti u kojima se razvijao i oblikovao srpski narod kroz istoriju jesu Јevanđenje i zapovijesti Božije. Države su mijenjale svoje granice, a srpski narod je znao ko je i šta je, da je pravoslavni i hrišćanski. Smisao pravoslavne vjere da srpski narod bude bolji, a ne da mijenja svijet oko sebe – da raste u vrlini, dobru i čestitosti. Bićemo bolji za druge i drugačije i bićemo bolji njima, a onda će Bog dati da oni budu bolji nama”, poručio je patrijarh Porfirije u svojoj besjedi.

Patrijarh je pozvao vjernike da uvijek budu narod Hristov i da opraštaju jedni drugima.

“Kad budemo bolji, biće sve bolje. Rmanj je drevna svetinja koja je stradala sa svojim narodom i sa njim se obnovila u punom sjaju. I to je znak Božiji. Sjaj svetinje je i zalog obnove naše unutrašnje i naroda svugdje i na svakom mjestu”, naglasio je patrijarh.

SRNA

Patrijarh je pozvao vjernike da budu čvrsti u vjeri, da srpski narod bude jedan, jedinstven.

“Neka vas Gospod blagoslovi za dobro svoje i dobro svih, neka Gospod podari slogu među nama i da imamo razumijevanja od onih koji su oko nas drugi i drugačiji”, rekao je patrijarh Porfirije.

Manastir Rman izgrađen 1443. godine

Manastir Rmanj u Martin Brodu datira iz 1443. godine, tokom istorije više puta je rušen i paljen, a krajem rata je devastiran. Posljednje četiri godine intenzivirana je obnova ove svetinje koja traje decenijama.

Prvi put ova velika svetinja stradala je 1563. godine, kada je manastir spaljen. Od 1566. godine sjedište Dabrobosanske episkopije /mitropolije/ nalazilo se u Rmnju, gdje je bilo više od jednog vijeka.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije izjavio je ranije Srni da su vlade Republike Srpske i Srbije pružile veliku podršku obnovi.

Manastir Rmanj, koji se nalazi na tromeđi Like, Dalmacije i Bosne, više od 580 godina čuva od zaborava istoriju i kulturu srpskog naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!