Pećanac: U BiH napravljen ambijent – teže prijaviti kriminal, nego ga rješavati

Vijesti 17. okt 202213:33 0 komentara
N1

Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS, rekao je za N1 da je policijski posao izazovan i težak pogotovo kad imamo nedefinisan pravni ambijent. Što se tiče opremljenosti, naglasio je da nije zadovoljan, kao ni sa materijalno-tehničkim sredstvima.

Kazao je i da je Sarajevski kanton u odnosu na druge bolje opremljen, ali nije to ni blizu od onoga što se zahtjeva.

“Napadi na policajce i tuče, samo pokazuju koliko je to težak posao i koliko treba truda da se izvrši posao. Nekad mislim da smo previše kritični prema policijskim organima. Policija je jedna od rijetkih institucija koja zadovoljava kriterije u odnosu na druge. Nema obrazovanja, ekonomije, nema ništa ako nemate sigurnosnu situaciju pod kontrolom“, naveo je Pećanac.

Korupcija – rak rana BiH

Ipak, dodaje, najveći broj policajaca radi pošteno svoj posao, ali očigledno imaju i oni drugi koji dolaze do novca na drugi način, no oni su manjina.

“Oni su dali zakletvu, ovlašteni su za upotrebu oružja, i imaju veću odgovornost. Njih treba nagraditi i kad rade. Ima i pojedinca koji neku šansu vide za brzo bogaćenje. Nema ništa gore od korumpiranih policajaca”, rekao je Pećanac.

Komentarisao je aplikaciju Sky, te rekao da je pokazala mnoge slabosti, a da je nije bilo ne bi se mnoge stvari otkrile i dan danas.

“I dobro je što se ne može sakriti, ipak su to dokumenti koji su dale druge agencije, prije svega FBI. Korupcija pojede, i rak rana je BiH, rekao je Pećanac.

Konstatovao je da je ovdje napravljen takav ambijent da je teže prijaviti kriminal nego ga rješavati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!