Penzionisani tjelohranitelj koji je osiguravao više od 380 delegacija u BiH: Priprema za posjetu Pape Franje trajala je tri mjeseca

Vijesti 22. jul 202412:18 > 13:40 0 komentara
Samir Yordamovic / AFP / Profimedia

Gost Novog dana bio je penzionisani tjelohranitelj Almir Šeta, koji je tokom svoje karijere štitio sve regionalne lidere, sudije i tužioce Haškog tribunala, članove kraljevskih porodica. Među njima su bračni par Clinton, Joe Biden, Sergej Lavrov, Papa Franjo, te brojni predsjednici i premijeri, direktor CIA-e, i brojni drugi. U svojoj karijeri, štitio je oko 380 delegacija iz cijelog svijeta koje su boravile u posjeti Bosni i Hercegovini. Za N1 je govorio o djelovanju sigurnosnog tima predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa tokom nedavnog atentata na predizbornom skupu u Pensilvaniji, te o najizazovnijim angažmanima u svojoj karijeri.

U slučaju napada na bivšeg predsjednika Turmpa, napomenuo je kako je on već kroz karijeru instruiran kako da postupa u ovakvim situacijama, što se i vidi na snimku, a isto tako kroz reakciju njegovog tima koji pritrčava i spušta ga na tlo.

“Trumpov PR – Ostao sam živ. Sa stanovišta zaštitnog tima – vrlo loše”

Međutim, smatra kako je izgubljeno previše vremena, i da je umjesto brzog pregleda i hitne evakuacije štićene ličnosti, kontrolu nad situacijom preuzeo Trump.

On u momentu traži cipele. Sa stanovišta zaštitnog tima to je nebitna stvar, trebalo ga je što prije svući s bine, a ovdje se on izdiže iznad zaštitnog tima. To je njegov PR – ostao sam živ. Možda mu ovo nosi i neki benefit, ali sa stanovišta zaštitnog tima vrlo loše”, ističe.

Nastavlja s pojašnjenjem da je primarna dužnost agenta zaštita života, te da ga ne zanima ništa od ličnih predmeta kao što su cipele ili kačket, nego samo štićena ličnost.

Ok, njegova slika je obišla svijet, ali to su neke druge stvari koje nisu kontekst zaštitnog tima”, ističe Šeta.

Poredeći ovaj slučaj sa slučajem ranjavanja predsjednika Regana, što se desilo 1981. godine, podsjeća kako se metak odbio od auto i pogodio predsjednika ispod pazuha. Izvršen je pregled u autu, a tjelohranitelj je pritisnuo ranu, te je tako brzim djelovanjem njegovog tima život tadašnjeg predsjednika SAD-a spašen.

Kada su u pitanju eventualni propusti u slučaju atentatat na Donalda Trumpa, smatra kako cijela zona nije pripremljena za siguran dolazak i siguran boravak štićene osobe, i da je prethodnica napravila “žestok propust”.

Također taj snajperista je dvije minute imao osobu na nišanu, šta je čekao? Sa stanovišta zaštitnog time – ne zanima me, ja ću učiniti posao pa ako je potrebno poslije ću odgovarati. Potrebno je preuzeti odgovornost za tuđi život”, ističe uz pretpostavku da se radilo o “spuštenom guardu”, budući da se radi Pensilvaniji, gdje se nije očekivalo mnogo ljudi na skupu.

Govoreći o izazovima u svojoj karijeri, naglasio je da je osiguravao preko 380 delegacija koje su boravile u BiH, od predsjednika, premijera, pa do sportskih ličnosti. Nijedno osiguravanje nije isto i svako je “priča za sebe”.

Najozbiljnije pripreme vršene su prilikom posjete Papa Franje glavnom gradu BiH, i trajale su oko tri mjeseca.

Sve je urađeno do savršenstva, angažovane su sve moguće i nemoguće službe. Nisu svi stepeni osiguranja isti, ali guard se uvijek drži visoko”, naglašava.

Posjeta poglavara Rimokatoličke crkve bila je vrlo zahtjevan posao. Kao u njegovom slučaju, tako i kod drugih štićenih ličnosti, teži dio posla je pomiriti kontradiktorne zahtjeve kao što su otreba da se pruži maksimalna zaštita i želja štićene osobe da dođe u dodir sa običnim narodom, kroz šetnje gradom i slično.

Sveti Otac je u jednom trenutku zaustavio papamobil i izišao da zagrli i poljubi neko dijete. 1001 je situacija i 1001 odgovor, i trebate se uvijek nadati neočekivanom. Potrebna je i improvizacija, ali niko to sa strane ne smije primijetiti”, ističe Šeta.

Haris Badzic / AFP / Profimedia

“Naočale su mi bile spas”

Kako se nositi sa tim stresom i emocijama?

Kroz to prolaze svi tjelohranitelji i vremenom se nauči živjeti s tim, i kanalisati te emocije i stres, pojašnjava.

“Naočale su mi bile spas, niko ne vidi moje psihičko stanjeu kontaktu s mojim očima, ne vidi gdje ja gledam, a uz to i sprječavaju odbljesak sunca i drugih propagacija”, dodaje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!