Performans učenika Druge gimnazije u Sarajevu: Mir, empatija i solidarnost sa Palestinom

Vijesti 29. nov 202317:42 1 komentar
N1

Ispred Druge gimnazije u Sarajevu odražava se performans kao znak podrške Palestini. Oko 250 učenika uključeno je u ovaj performans. Neki nose trake na ustima, neki drže plakate sa jasnim porukama, dok drugi učestvuju u predstavama. Ukupno je pet scena.

Ida Avdibegović, profesorica ove škole, objasnila je za N1 da je ovo konceptualni umjetnički akt, koji sa sobom vodi društveni angažman.

“Angažiramo učenike i stvaramo empatiju, tako što će oni svojim tijelima biti uključeni u sve to. U Drugoj gimnaziji imamo dva smijera, oba smjera imaju vrlo važnu ulogu. Oba programa su uključena u ovo i želimo tijelima pokazati da želimo da se ovo sve završi”, kazala je profesorica Avdibegović.

Događaju su, osim učenika, profesora i osoblja škole prisustvovali i roditelji učenika, ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Direktor Druge gimnazije Seid Alibegović izrazio je zahvalnost učenicima i profesorima koji su organizovali jedinstveni performans koji je posvećen Međunarodnom danu solidarnosti s narodom Palestine.

“Želim posebno zahvaliti učenicima koji su vlastitim idejama pripremili ovaj umjetnički performans kojim su pozvali na mir i bolji svijet te da prestane rat. Učenici su zaista u ovim danima rata u Gazi željeli da se solidarišu sa narodom Palestine. Naša poruka je ‘stop ratu'”, kazao je Alibegović.

Učenica Adina Ramović posebno je osudila ubijanje nevine djece i žena u monstrouznim izraelskim napadima na Pojas Gaze.

“Ujedinjeni smo kao škola da pošaljemo poruku da se ne smiju ubijati žene i djeca jer vidimo da svijet šuti i da niko ne reaguje te je zato važno da i mi pošaljemo našu poruku”, rekla je ova učenica.

Učenik Fatih Efe Memišević jasno je poručio da su napadi na Pojas Gaze neprihvatljivi i da nema izgovora za tako brutalan čin.

“Želim naglasiti da ovaj konflikt traje već duži niz godina i da je pravda preduslov za mir i da mir ne može postojati bez pravde. Želim poslati poruku u svijet da vrše pritisak na svoje vlade kako bi spriječili napade na Gazu i da se spase ljudi”, kazao je ovaj srednjoškolac, te dodao da je posebno šokiran ubijanjem djece u Pojasu Gaze.

Učenici su tokom performansa držali transparente s porukama “Neka prestane rat u Gazi”, “Koristite riječi umjesto oružja” i “Koliko još djece treba da strada?”.

Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom, 29. novembar, koji je Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) proglasila 1977, ove godine obilježava se u sjeni izraelske agresije na Pojas Gaze.

N1
N1
N1
N1
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare