Peter Van der Auweraert za N1: Nalazimo se u humanitarnoj katastrofi

Vijesti 28. dec 202012:22 0 komentara
N1

Bosna i Hercegovina se nalazi u humanitarnoj katastrofi - jasno je poručio tokom gostovanja na N1 Peter Van der Auweraert, šef misije IOM-a u Bosni i Hercegovini. On je kazao da je IOM zajedno sa međunarodnom zajednicom spreman da osigura migrantima krov nad glavom (njih 1.500 do 2.000), ali da im za to treba podrška vlasti na lokalnom nivou. Rekao je kako je bilo dosta pritisaka u prošlosti, ali u ovom trenutku - IOM ne zna šta uraditi niti kakav se pritisak može izvršiti, zbog čega se BiH nalazi ovakvoj u situaciji.

“Trenutno imamo nekih 8.000 migranata u BiH, izbjeglica, 5.000 je u centrima i oni su zbrinuti. Problem je sa 3.000 koji žive na otvorenom. 1.000 u Lipi, 1.500 i 2.000 koji žive u napuštenim zgradama i improvizovanim kampovima. Za njih moramo naći hitno rješenje”, rekao je Van der Auweraert za N1.

IOM blisko sarađuje sa bh. vlastima, poručio je, daju prijedloge jer žele osigurati podršku, ali:

“Potreban nam je konsenzus kako dalje. Kada je Vijeće ministara odlučilo da će Lipa biti stalno mjesto za migrante bio sam optimista, a prazno je. USK je rekao da ne želi Biru i sada je to haos u kojem se nalazimo. IOM ne može otići na teren i reći ovdje će biti smještaj. Treba nam odluka vlasti i odobrenje vlasti na terenu. Resurse imamo, treba nam politička odluka da se to provede od vrha do dna”, izjavio je šef misije IOM-a u BiH.

Kazao je kako je ranije bilo dosta pritisaka na bh. vlasti da se problem riješi, te da se direktno čuo glas iz Evropske komisije – koji je pozivao bh. političare da se dogovore.

“Vidjeli ste komesara EU u Briselu, on poziva da se traži od organa vlasti USK da otvori Biru. Obično se ambasadori i EU komesari ne obraćaju direktno tako, dolaze izjave iz UN-a. Imali smo mngo sastanaka, ali smo pozivali ljude da se dogovore. U ovom trenutku ne znam šta još treba uraditi, kakav se politički pritisak može nametnuti. Svi pozivaju BiH da ponudi rješenje, tu smo gdje jesmo”, rekao je gost N1.

On je podsjetio da je otvaranje kampa Lipa bilo brzo rješenje zbog pandemije COVID-19. No za osam mjeseci poslije toga – ništa se nije napravilo tu.

“Trebalo nam je da se povežemo na sistem napajanja vodom i strujom, a to je na lokalnim vlastima. Ne razumijem da za osam mjeseci ništa se nije desilo. Zato smo u ovoj situaciji. Nismo mogli ostati u Lipi. To je bila najteža profesionalna odluka koju sam donio, da se povučem iz kampa bez rješenja. Nismo mogli ostati – bio je nesiguran”, kazao je za N1.

Šef IOM-a za N1 poručio je kako ovu organizaciju isključivo zanima rješenje za migrante, te da oni ne odlučuju o otvaranju ili zatvaranju kampova.

“Nas zanima rješenje. Uredu je meni zatvoriti Biru, IOM o tome ne odlučuje. Imali smo osam mjeseci za odluku – sada je posljedica zatvaranja Bire. Imamo stotine malih Bira po USK, njih 1.500 spava na otvorenom. Ne razumijem kako to može biti interes lokalnih građana”, pitao je Van der Auweraert.

IOM jako dobro sarađuje sa Službom za poslove sa strancima, te je rekao kako je BiH jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja odmah registruje migrante po ulasku u državu, odnosno da se to ne dešava ni u Srbiji, ni u Albaniji ni u Sjevernoj Makedoniji, a to je važno zbog upravljanja migracijama.

No, kakva je situacija sa novim migrantima, dolaze li u BiH – izlaze li iz BiH?

“Neki dolaze, pred početak zime vidjeli smo dvije vrste kretanja: Brzi prelazak u Hrvatsku, neki su krenuli u Srbiju, vidjeli smo pad onih koji spavaju na otvorenom. Što se tiče broja onih koji ulaze u BiH – imamo samo polovinu broja ove godine u odnosu na prošlu. Manje ih dolazi u BiH. Situacija je iz perspektive broja bila bolja ove godine, a vidite haos u kojem se nalazimo”, istakao je u Novom danu na N1.

Za kraj – na pitanje da li je BiH u humanitarnoj katastrofi – odgovorio je:

“Jesmo. Vidite slike iz Lipe, kako ljudi žive, mi smo u humanitarnoj katastrofi.”

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!