Pilav: Većina zaraženih u KS koristila javni prijevoz, potrebno poštivati mjere

Vijesti 08. sep 202114:37 0 komentara
N1

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prof. dr. Aida Pilav kazala je da se od osmog mjeseca u KS, odnosno u Federaciji BiH, povećava broj oboljelih od Covida, što povlači sa sobom povećan broj testiranja. To je bilo, istakla je, očekivano. Navela je i to kako je posebno potrebno poštivati mjere u sredstvima javnog gradskog prijevoza jer većina zaraženih su oni koji ga i koriste.

“To je stvar koju smo očekivali, a još jedna okolnost je tu,  a to je povratak sugrađana sa godišnjih odmora iz različitih dijelova Evropa. Prilika je da jos jednom potcrtamo značaj provođenja higijensko-epidemiloških mjera koje su na snazi i ono što je potrebno da svi poštujemo u susret na dolasku hladnog perioda”, istaknula je Pilav.

Navela je da da treba izbjegavati zatvorene neprovjetrene prostore i obavezno koristiti masku u zatvorenom, ali potrebno je koristiti i na otvorenom ako je nemoguće ostvariti distancu.

“Posebno bi skrenuli pažnju na Kanton Sarajevo, da se poštuju mjere u sredstvima javnog prevoza. Uglavnom se epidemiološki pominju u ovim brojevima sugrađani koji koriste javni prevoz“, naglasila je.

Dostupne vakcine: AstraZeneca i Sinofarm

Spomenula je i tržene centre, te da će radari vršiti kontrole. Komentarišući  vakcinaciju u KS, srećom, kazala je, ima  vakcina.

“Do sada je udio vakcinisanih sa obje doze iznad 18 godina –  27,4 posto stanovništva, a apliciranih doza u KS je 167.850. Trenutno su na raspolaganju u KS AstraZeneca i Sinofarm. Pfizer vakcine za koji postoji najveći interes dolazi u nekim količinama, i uglavnom se aplikacija napravi čim budu na stanju”, istaknula je Pilav.

Dodala je da je jedini način zasutavljanaje epidemije – vakcinisanje.

“Svaka vakcina je dobra“, rekla je Pilav.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!