”Hvala građanima što nas nisu otjerali jer ne znamo upravljati situacijom”

Vijesti 18. mar 202114:37 > 15:03 4 komentara
YouTube Screenshoot

Poslanica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Elzina Pirić održala je emotivni govor na sjednici i zamolila poslanike da ne ulažu replike i ne raspravljaju se već da daju konkretne prijedloge i naredbe Vladi FBiH s ciljem da se što prije nabavi vakcina i vakciniše 2/3 stanovništva.

“Zahvaljujem se građanima FBiH što nas trpe. Hvala im što nisu napravili proteste i na grub način otjerali nas u svim zastupničkim tijelima i sve članoe izvršnme vlasti zato što ne znamo vladati situacijom i dnevno-politička prepucavanja su nam postala osnovni problem u ovoj zemlji. Ja sada idem na dženazu i posljednji ispraćaj momku koji je 1985. godiške, moj rođak i prijatelj. Izgubio život od korone i pri tome šehidsko dijete, a njegova mati nikada nije ukopala oca na propisan način. Mene ne zanima vremenski slijed – ko je koga kada natjerao da neku odluku povuče. Meni je bitno danas da FBiH i država BiH spada u red sadaka zemalja kojim se doniraju vakcine i koje nismo sami sebi osigurali. Ko god da je na čelu nečega, nebitna politička pripadnost, ni ime i prezime”, kazala je Pirić.

Navela je kako “BiH ima status koji je gori od Gaze” te da je jako teška situacija u zdravstvenom sektoru s lijekovima kojima se liječe oboljeli od korone.

“Meni je ovdje bitno da mi danas damo konkretne prijedloge, naredbe i naloge vladi, pored da osigura sredstva za nabavku vakcina za 2/3 stanovništva, da iznađemo način i pomognemo zdravsvtenim institucijama da osiguraju dovoljne količine kiseonika neophodne za pacijente na respiratoru. Neophodni su nam lijekovi. Pored toga, bilo kakve mjere koje donosim reflektuju se na naše građane. Moramo vidjeti rezultate na ekonomiju, na potrošačku korpu. Ako ste primijetili u posljednjih 10 dana tri puta je poskupjelo gorivo iako se cijena nafte smanjila na svjetskom tržištu, poskupjele su sve životne namirnice, a ni u jednom trenutku nismo pitali odakle će nabaviti osnovne životne namirnice i ako se zatvorimo i bude zabrana i bude boolnica moramo osigurati”, kazala je.

Zamolila je premijera i sve poslanike da prva mjera bude nabavka vakcina i da ulažu replike jer je ružno.

“Ja sam emotivno pogođena i ni malo mi nije lako da se mi svađamo je li premijer ovaj ili onaj. Premijer neka preuzme odgovornost prvog čovjeka izvršne vlasti i nabave vakcine, nek nam daju sigurnost i svi ostali u skladu s opisom svojih poslova da rade taj posao, a mi da ostavimo prepucavanja za drugi sretniji period za naše građane. Potrebno je da sačuvamo živu glavu naših građana”, apelovala je Pirić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare