Pitali smo nadležne o ‘putu pacijenta’ u KS: “Težak je i za porodične ljekare”

Ispovijest pacijenta o 'putu pacijenta' u Sarajevu, a koju je N1 objavio prije nekoliko dana izazvala je salvu reakcija kod građana BiH. Brojni svjedoče kako su i sami tražili izlaz iz ovog začaranog labirinta.To je bio razlog više da pitamo i one koji su u sistemu: Šta su razlozi, a šta su rješenja?

Niz pitanja, stoga, postavili smo Ademiru Spahiću, predsjedniku Upravnog odbora Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, a koji je prema ustaljenoj praksi bio izuzetno kritičan. Tvrdi, pacijenti su u pravu.

“Ovakva organizacija primarne zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo sa devet centralnih objekata, sa preko 80 područnih ambulanti, koje su se većinom politički otvarale – su nefunkcionalne. Imate i disperziju kadra, a imate i pojedine ambulante koje su neiskorištene…”, započeo je Spahić, apelujući na građane da javno progovore ili se obrate medijima kada dožive nezadovoljstvo. Ujedno, obećao je i da će posljednji slučaj o kojem je pisao N1 biti istražen.

Ispovijest o ‘putu pacijenta’ u Sarajevu – priča o sistemu koji ubija ljude

Spahić nastavlja tvrdeći kako organizacija u ovom, spomenutom kapacitetu porodične medicine sa devet domova zdravlja, nikada neće biti funkcionalna.

“Specijalističko-konsultativna djelatnost pri JU Dom zdravlja KS je napravljena politički – radi jednog čovjeka. Napravljena je od SDA za doktora Samira Turkovića koji je nekada bio direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje. Ona je nefunkcionalna! Ona se mora reformisati i pripojiti sekundarnom nivou zdravstvene zaštite!”, insistira Spahić, tvrdeći kako za sve navedeno ima dokaze.

Pored Spahića, na ovu temu smo razgovarali i sa doktoricom porodične medicine, Amelom Ćurevac. Pitali smo – da li ljekari porodične medicine u KS prihvataju nalaze iz privatnih ordinacija.

“Mi ih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti uglavnom uvažavamo. Ponekad ima stvari koje mogu biti sporne, to je slučaj kada nalaz nema potpisa ili pečata. Za sve što radite, morate imati preporuku specijaliste”, pojasnila je

Nakon toga, dodala je doktorica, pacijente obično na prijedlog kolega iz privatne prakse šalje u KCUS, mahom za ozbiljnija stanja, a ona blaža se uglavnom upućuju u Opću bolnicu u Sarajebu.

I Ćurevac priznaje, ‘put pacijenta’ – težak je ne samo za pacijente, nego i za porodične ljekare.

Iznijela je i svoj prijedlog za unapređenje stanja.

“Prvo, da specijalista porodične medicine može uputiti pacijenta drugim specijalistama bez prethodnog pregleda interniste. Drugo, imate prijedlog našeg ministra koji je jako dobar. Specijalista koji je pregledao pacijenta i vidio da li je situacija urgentna ili može čekati, da ga može uputiti na daljnji tretman, bez vraćanja nama, pa mu jednostavno dao termin za ultrazvuk, magnet…”, ističe ona.

Spahić dodaje – priznavanje nalaza iz privatnih klinika je zakonom regulisano.

“Nalaz iz bilo koje privatne ordinacije jednako je vjerodostojan”, podcrtava on.

Po njemu bi rješenje trebalo ležati i u tome da se “izjednači javno i privatno – da se mi u javnim ustanovima borimo za pacijenta kao ovi u privatnom sektoru.”

Naveo je i primjer o (ne)iskorištenosti sredstava, a u čemu vidi poseban problem.

“Mi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti JU Dom zdravlja KS imamo preko 150 stomatologa. Imamo oko 50 zubnih tehničara i blizu 100 zubnih sestara. Godišnje se za stomatologiju izdvaja 300.000 KM. Oni to ne mogu da potroše. Iskorištenost je veoma niska zato što u zdravstvu uposleni rješavaju sebe, pa onda pacijente”, tvrdi Spahić.

No, šta su ostali savjeti iz prakse?

“Promijeniti Zakon o zdravstvenom stanju – promijeniti zakon tako da novac prati pacijenta. Potom, reforma kompletnog zdravstvenog sistema u KS. 94 miliona KM godišnje dobije JU Dom zdravlja KS, preko osam miliona ide za Specijalističko-konsultativnu zdravstvenu zaštitu, 583 miliona KM je budžet Zavoda za zdravstveno osiguranje KS”, naveo je za kraj Spahić, a podsjećajući na neiskorištenost resursa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!