Plenković: Hrvati moraju biti legitimno zastupljeni na svim nivoima vlasti

Vijesti 18. mar 202111:10 8 komentara
SUM

U Neumu je počela konferencija "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini", u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske. Riječ je o kontinuitetu konferencijskog ciklusa o najizraženijim društvenim i politološkim pitanjima koji opterećuju daytonsku Bosnu i Hercegovinu.

Na konferenciji je prvi put sudujelovao i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj koji je održao uvodni govor. Istaknuto je da akademska i stručna zajednica zajedno treba ponuditi odgovor kako stabilizovati situaciju u BiH, obzirom i na promjene koje se najavljuju.

 

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je kako je “evropski put transformacijski put BiH”.

“Na tom putu jedan od prioriteta je pitanje jednakosti svih građana, ali i pitanje jednakopravnosti konstitutivnih naroda. Hrvati moraju biti legitimno zastupljeni na svim nivoima vlasti”, naglasio je Plenković.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je kako “nema alternative za evropski i NATO put BiH”.

U okviru konferencije predviđena su tri panela. „Europske političke vrijednosti kao pretpostavka trajne konsolidacije tranzicijskih društva“ prvi je panel na kojemu će govoriti prof. Christopher Mccrudden, prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prof. Francesco Palermo, prof. Jure Zovko, docent Dejan Vanjek i Josep Borrell. Moderator će biti Dražen Barbarić.

Na panelu „Federalizam kao sredstvo izgradnje višenacionalnog demokratskog društva“ govorit će prof. Min Reuchamps, prof. dr. Sumantra Bose, prof. John Kincaid, prof. Eva Maria Belser, prof. Nico Steytler, prof. Alain Gagnon, prof. Allison Mcculloch i prof. dr. Gordon N. Bardos, dok će panel moderirati Sanja Vlaisavljević.

„Kako prevladati postkonfliktnost bh. društva integracijom u EU i NATO?“ treći je panel na kojem će govoriti Gordan Grlić Radman, Miroslav Lajčak, Peter Sztaray, Eric Nelson, Johann Sattler, prof. Erhan Turbedar, Oliver Vsrhelyi i Mircea Geoana. Moderator je Josip Brkić. Zaključak konferencije donijet će akademik Mladen Bevanda.

Konferencija će povezati unutarnja politička pitanja s vanjskopolitičkim prioritetima BiH, koji su primarno prepoznati u procesima koji za svoje ishodište imaju članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Pružit će intelektualno napredan ambijent za ideje i razmišljanja koja obogaćuju i informiraju relevantne političke aktere u BiH i izvan nje, posebice s obzirom na trenutak održavanja konferencije kada je BiH na svojevrsnoj razdjelnici u smislu aktualnih procesa, a s ciljem razrješenja ključnih političkih izazova poput izmjena Izbornog zakona i potencijalnih izmjena Ustava.

Sudionici će tematizirati i federalizam kao sredstvo afirmacije demokratskih društava i njihove stabilizacije. Bez obzira na promišljanja je li BiH uopće potreban federalizam, razmatrat će se dostupne forme njegovog optimalnog ozbiljenja u mjeri u kojoj predstavlja odgovor na temeljne potrebe njenih naroda i u interesu izgradnje suživota.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare