Po čemu je tako posebno sarajevsko turbe “Sedam braće” koje se našlo na meti vandala?

Vijesti 30. maj 202419:31 0 komentara
N1

Mnogi ga opisuju kao jedno od najtajenstvenijih obilježja Sarajeva. Turbe Jedileri ili 'Sedam braće' važan je simbol iz više razloga. U srijedu se našao na meti vandala koji su ga išarali crvenom farbom ispisujući riječ 'širk'. Šteta je sanirana, no vrijeme se podsjetiti i na sve ono što se zna i vjeruje o njegovom nastanku.

Ni stoljetna tradicija koja, ne samo Sarajlije i građane Bosne i Hercegovine, nego i turiste vezuje za ovo mjesto, nije omela vandale u uništavanju. Ipak, već danas je kao novo.

N1
N1
N1
N1
N1

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini uklonila je grafite promptno, iako je odgovornost za sanaciju ponudila i Gradska uprava Sarajeva. Imam Muhamed Velić za N1 kaže kako je upravo to najbolji odgovor – ne dopustiti pogrešnim porukama da zauzimaju niti mjesto, niti vrijeme.

Gradonačelnica Benjamina Karić pozdravila je potez Islamske zajednice, te osudila vandalizam rekavši da nikada nije bio svojstven Sarajevu. Slične poruke ima i sarajevski arhitekta Mufid Garibija, koji za N1 poručuje da se radi o jednom od najvažnijih turbeta u cijeloj regiji. Sa njim smo razgovarali o činjenicama i legendama vezanim za ovo mjesto – na koji brojni svakodnevno dolaze da uruče sadaku, te prouče fatihu tu ukopanoj braći – ne po krvi, nego po vjeri i sudbini.

“Mjesto znano po odnosu Sarajlija prema šehidima”

Turbe je, započeo je Garibija, u temeljima sarajevske kulturne i historijske baštine. Sarajlije, stoga, prema ovome mjestu imaju obavezu.

“A posebno genetske Sarajlije. Zna se da su tu ukopani nedužni ljudi. S obzirom da mi već godinama nedužno stradamo, imamo posebnu emociju prema šehidima. Mi to čuvamo. Sarajevo je grad sa malo turbeta i ona nisu nastajala bezveze”, poručio je.

Stoga, turbe ‘Sedam braće’ ili Jediler ne samo da je najznačajnije od njih nekoliko u Sarajevu, nego među najvažnijim i u Bosni i Hercegovini, te regiji.

U njemu ne leži sedam braće po krvi – nego sedam braće po sudbini. I upravo to bi za sve posjetitelje, bez obzira na mjesto sa kojeg stižu, trebala biti najistaknutija poruka.

“Svi narodi su braća. Muslimani su, po pravilu, braća. Moraš ljude kao braću svoju voljeti, tako nam vjera nalaže. S druge stane, ovdje leže i braća po sudbini. Svi su nedužno preselili. Dvojica od njih bili su i putnici sa istoka, koji su se zatekli u Sarajevu kada se desila pljačka u begluku, i samo su njih optužili. Kasnije se ispostavilo da je novac iznutra ukraden. Sarajlije su odmah znale da nisu oni u pitanju, zato su ih odmah ovdje ukopali. Također, naziv Jedileri potiče od turske riječi za sedam, što također ima veliko značenje u islamskoj filozofiji”, rekao je Garibija.

Za Garibiju je mjesto značajno iz više razloga, ne samo zbog činjenice da je kroz vrijeme poraslo u historijsko obilježje.

“Znan je i po hizmetu Sarajlija i tome kakav su odnos imali prema šehidima. Ako ne održimo takav odnos, to će se pogaziti, zgaziti. Zato naša mlađa generacija tako lijepo drži do Kovača i ostalih mezarja”, rekao je.

Lijepa simbolika koju također treba pojasniti leži i u davanju sadake. Naime, građani redovno kroz sedam otvora ubacuju kovanice, učeći fatihu. Radi se o novcu koji se, prema Garibiji, koristi najvjerovatnije za humanitarne i druge korisne svrhe.

Opširnije o nastanku ovog turbeta smještenog u sarajevskom naselju Bistrik pogledajte u videu ispod. Ono će ubuduće biti u potpunosti zaštićeno i nadzornim kamerama, a iz sarajevskog MUP-a su za N1 potvrdili da posjeduju korisna saznanja o incidentu, te da aktivno rade na njegovom rasvjetljavanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!