Počela je sezona “botova”: Ko su i za šta ih koriste političari u BiH?

Vijesti 07. jun 202217:11 > 20:45 0 komentara
Pixabay

Predizborna kampanja traje uveliko iako zvanično nije počela. Političke stranke koriste sva raspoloživa sredstva, pa i društvene mreže i forume gdje su popularni tzv. botovi.

Marija Milić, savjetnica za medije i političku komunikaciju, objasnila je za N1 šta su botovi i koliko ih politički subjekti koriste.

“Taj izraz se odnosi na digitalni svijet. Stariji građani su u, da tako kažem, povlaštenom položaju, ako ne koriste društvene mreže tokom izborne kampanje. U svijetu je to kombinacija hardvera i softvera, tehnologije i ljudi, gdje se da je podrška nekome. Kod nas je to na nižem nivou. Koristi se podmladak političke partije. To rade sve partije, da pozitivno komentarišu svoje funkcionere, a negativno druge”, kazala je Milić.

Kako prepoznati botove na mrežama pročitajte ovdje.

Ističe da mi sada nemamo komunikaciju već samo priču o tome “kako onaj drugi ne valja”.

“Politički program i ideologija više nisu važne. Važno je da diskreditujemo sagovornika. Mi imamo samo govor, nemamo slušanje. Sve se svelo na to da oblatimo sagovornika i to se dešava kada nemate svoj program i nemate vi šta iznesete kao svoju političku poruku”, navela je.

Kaže da može drugačije, ali da to znači da trebamo početi komunicirati i da političaru moraju između sebe razgovarati.

Ali, kada prođu izbori, ovakvoj komunikaciji nije kraj jer, upozorava Milić, kreće borba za pozicije.

“Botovi su armija koja svojim komentarima na društvenim mrežama zavaravaju javno mnijenje, jer im je naređeno da svojim komentarima stvore utisak da je cijeli svijet opredijeljen i da podržava njegovo mišljenje, koje ustvari nije lično, nego ciljano. Stranke uveliko koriste taj vid propagande, dobro je oranizovan i važan je instrument u kampanjama, treba da promoviše, uništi ili ismije određenu ideju, ličnost, sa utiskom da je u pitanju mišljenje običnog građanina. U pitanju je sistemska manipulacija i obmanjivanje javnosti i strankama ne treba da dajemo pare za to”, rečeno je na skupu u organizaciji beogradskog Medija centra i Centra za nove medije “Liber” iz Novog Sada.

Ocjena komunikacije političara u BiH

Za političku komunikaciju uopće, političarima u BiH je dala ocjenu 3 (od jedan do 10), ali samo zbog, kako je rekla, pojedinaca koji zaslužuju 10. Njihovu komunikacija putem medija ocijenila ocjenom 4.

“Ne znam zašto političari misle da sve znaju i zašto se smatraju Bogom dani za sve. Ako je neko dobar na terenu, ne mora biti dobar u komunikaciji i obratno. Neka svako radi ono što zna da radi i to je recept uspjeha”, poručila je.

Istakla je kako i sami građani postaju dio političke komunikacije kada komentiraju, pišu poruke političarima ili objavljuju fotografije.

Upozorila je kako prostor društvenih mreža kontaminiran i neuređen te da, dodajući medijsku pismenost, nastaje haos. Zbog toga bi se, zaključuje, škole morale uključiti o medijsko i online opismenjavanje građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!