Produžen mandat EUFOR-a

Vijesti 02. nov 202315:18 0 komentara
Vijeće sigurnosti UN-a (Shutterstock)

Sa 15 glasova za i bez glasova protiv Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju 27/06 kojom je potvrđen ostanak misije EUFOR-a u BiH.

Švicarska predstavnica u Vijeću sigurnosti UN-a smatra da EUFOR značajno doprinosi miru i stabilnosti u BiH ali i regije.

“Dugotrajno će Švicarska podržavati ovu Misiju. Sigurnost, prospreritet BiH su bazirani na jeidnstvu, poštovanju Dejtonskog sporazuma, kada je riječ o civilnom aspektu, podržavamo mandat Visokog predstavnika do implementacije 5+1 obaveza. U njegovom posljednjem Izvještaju se vidi da se retorika podjela i glorifikacija ratnih zločina i negiranja genocida intenzivirala. Akcije lidera Republike Srpske posebno je sklona podjelama, ugrožava jedinstvo zemlje. Sloboda govora je također ugrožena. Nadamo se da će svi lideri dati sve od sebe da dođu do konstruktivnog dijaloga na EU putu, zaštititi ljudska prava i boriti se protiv korupcije su ključni”, poručila je.

Zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a. možete pratiti uživo u programu N1, klikom OVDJE. Na dnevnom redu je samo jedna tačka – aktuelno stanje u Bosni i Hercegovini, a sjednici prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!