Počela saslušanja zbog “napada na ustavni poredak”: Svjedoci prvi na redu

Vijesti 20. dec 202120:16 0 komentara
N1

Počela su saslušanja u predmetu "napad na ustavni poredak BiH". Prvi saslušani u državnom tužilaštvu je predsjednik Socijalističke partije RS Goran Selak. Rekao je, kaže medijima, da nije učestvovao u kreiranju i predlaganju predmetnih informacija i zaključaka i deklaracije u NSRS. Mnogo je onih koji jesu.

Za napad na ustavni poredak osumnjičeni su predsjednici svih vladajućih političkih partija koje su predlagači zaključaka, zatim predlagači informacija i zaključaka i ustavne deklaracije, kao i predsjednica RS, predsjednik Vlade RS i šefovi poslaničkih klubova vladajuće većine.

Ovu informaciju potvrdio je Goran Selak predsjednik SPS-a, saslušan u svojstvu svjedoka. Spisak su mu predočili tužitelji. Na saslušanju je kazao kako njegova stranka nije sudjelovala u kreiranju akata koji su se našali na posebnoj sjednici NSRS-a, ali i da ne vidi svrhu saslušanja, jer sve što su ga pitali su opšte stvari, poznate u javnosti.

“Mi smo stava da treba razgovarati u Bosni i Hercegovini, sva tri naroda, da se vide koje to nadležnosti su na neustavan način prensesene i kojom procedurom mogu da se vrate u Republiku Srpsku. Ja sam prvenstveno da se sjedne, sve tri strane, Srbi, Hrvati i Bošnjaci i da se uradi analiza koje to institucije na nivou BiH ne funkcionišu. To je naš politički stav naravno i da vidimo koje su to nadležnosti koje prave trošak BiH, a nisu funkcionalne”, kazao je Selak.

Poziv za saslušanje u svojstvu svjedoka dobio je je i Nebojša Vukanović koji bi se u Tužilaštvu trebao pojaviti do kraja sedmice, potvrdio je na svom video blogu. Ponovio je kako RS ne smije biti zarobljenik Milorada Dodika.

“On pokazuje da je spreman da žrtvuje narod i RS zarad svojih ličnih i političkih interesa. A sada gubi pravosuđe i plaši se”, izjava je Nebojše Vukanovića.

“Radi se o kompleksnom slučaju”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je 13. decembra ove godine naredbu o sprovođenju istrage protiv više lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zbog napada na ustavni poredak.

Među osumnjičenima je i Željka Cvijanović, predsjednica RS koja je kazala “da nema informaciju šta radi Tužilaštvo, ali ima informacije šta rade institucije Republike Srpske i ima informacije šta piše u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i ozbiljna saznanja da niko u RS šta god da je radio u Skupštini nije prekršio Ustav, niti se ponašao neustavno”.

Glava VI Krivičnog zakona BiH govori o djelima protiv integriteta, uz ostalo napadu na ustavni poredak, ugrožavanju teritorijalne cjeline, podrivanju vojne moći, oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga, za što su zapriječene kazne i do 10 godina zatvora.

Sudija Branko Perić kaže kako se radi o kompleksnom slučaju.

“Da li je moguće da politika ostane izvan okvira bilo kakve odgovornosti i sve svoje aktivnosti podvodi pod politiku ili postoji granica na kojoj se prelzi u zonu krivične odgovornosti, to će biti osnovno pitanje.Imamo realnost koju treba podvesti pod pravnu normu. Praksa do sada nije imala takav slučaj”, naglasio je sudija Branko Perić.

No kada je u pitanju bojkot instistucija, tu su stvari jasnije.

“Bojkot ne poznaje radno zakonodavstvo i svako ko odbija rad u državnim institucijama postupa protivpravno. Ne možete se povući i reći da se bavite politikom, to je valjda svakom jasno”, poručuje Perić.

Podsjetimo da je Tužilaštvo BiH nedavno tražilo od NSRS informacije i u vezi usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskoj opremi na osnovu koga se nadležnost s Agencije za lijekove BiH prenosi na nivo Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!