Počela sezona lova u Srebrenici: Lovi li se da se mesom napune frižideri ili smanji broj štetočina

Vijesti 08. okt 202317:06 0 komentara
N1/Lovci na Osmačama

Šume oko Srebrenice juče i danas pune su lovaca jer je počela sezona lova. Lovi se zec i predatori kao što su vuk, lisica, šakal, divlja mačka, kuna... a lov na divlju svinju nije dozvoljen dok se ne steknu uslovi za skladištenje odstrijeljne divljači u hladnjaču i provjeri ispravnost mesa.

Ova mjera je uvedena kao preventiva širenju tzv. „svinjske kuge“ koja je nedavno registrovana u Bosni i Hrecegovini.

“Očekujemo da se ubrzo steknu potrebni uslovi za skladištenje odstreljenih svinja u hladnjače i zamrzivače dok se uzorci ne ispitaju na Institutu u Banjoj Luci i možda već za vikend ili dva bude dozvoljen i lov divlje svinje”, rekao je za N1 sekretar lovačkog društva Javor Srebrenica Miroljub Cvjetinović.

Lovačko društvo u Srebrenici je osnovano 1906. godine za vrijeme Austro-Ugarske okupacije i djelovalo je sa prekidima do početka rata devedesetih. Do tada je na području opštine Srebrenica izgrađeno više lovačkih domova. U samom gradu je motel Lovac izgrađen u planinskom stilu gdje je bilo i sjedište Društva.

N1/Lovci na Osmačama u pozadini lovačka kućica koju su sami izgradili

U lovištima na terenu su bili domovi na Bijelim vodama koji je danas u sastavu Nacionalnog parka Drina, zatim na Vitezu i Vitlovcima. Posle 1995. godine obnovljen je rad lovačkog društva. Djelimično se obnavlja dom na Vitezu gdje se obnavlja i tradicija takmičenja u gađanju glinenih golubova što se prije rata održavalo u povodu 4. jula, Dana borca, a danas u povodu manifestacije Dani Srebrenice.

Lovačke grupe u pojedinim reonima lovišta su izgradile i nekoliko lovačkih kuća kao npr. u reonu Osmača i Sućeske. Danas lovačko društvo Javor broji oko 300 članova podijeljenih na terenu u šest sekcija.

N1/Zečevi se sada najčešće love

Na konstataciju nekih građana, posebno onih kojima su divlje životinje pričinile štetu, kako današnji lovci najviše brinu da mesom divljači napune vlastite zamrzivače, lovac Mirsad Đozić kaže:

“Ima i toga, ali u našoj grupi nema takvih. Gotovo svi smo stari lovci koji vole lov i u prirodu izlaze isključivo zbog druženja, zdravlja i što to volimo. Sa druge strane mnogi lovci neće ni da pucaju na lisicu, kunu ili divlju mačku, jer njihovo krzno više niko ne kupuje za pravljenje ženskih bundi tako da se tih životinja puno namnožilo. Naročito su kune krvoločne i prave veliku štetu, a niko ih ne lovi.”

N1/Đozo uvijek zbija šale sa starim Sokolom

Grupa lovaca što lovi u reonu sela Osmače, gdje su samostalno izgradili i svoju lovačku kuću, važi kao najveselija grupa, sa najviše šaljivdžija, a lovci su inače poznati po svojim šalama i lovačkim pričama koje ponekad zazvuče kao naučna fantastika.

“Mi u sezoni lova ubijemo najviše jelena i lavova… flaširanih”, kaže kroz smijeh, sa malom zadrškom, Mirsad Đozić-Dozo „kolovođa“ ove grupe kako za njega kažu neki od lovaca.

“Poželimo se druženja uz vatru pa prvi dan obično lovimo ono što je na ražnju i oko ražnja. Poneko ode malo da pusti kerove i izvidi tragove na putevima divljači. Ostalih dana nam je zagarantovan ulov samo svega onog što ponesemo u ruksaku od kuće, a za ostalo kako-kad”, kaže Đozić kroz smijeh.

N1/Avdo Sandžić zvani Soko jedini je u ovoj godini na području opoštine Srebrenica ustrijelio vuka

U njihovoj grupi često se šale zbijaju i na račun starog lovca Avde Sandžića zvanog Soko. Među lovcima se često prepričava šala kada su mu kolege sakrile lovačkog psa u gepeku automobila, a on čujući ga da odnekud laje tražio uokolo ili kada su mu keruši oko vrata svezali zvonce, kako rekoše, da je čuje kud hoda i da je ne izgubi.

Soko se ne ljuti na kolege i uzvraća im, kako „bez starca nema udarca“, jer on je u ovoj godini do sada jedini u Društvu ulovio vuka.

N1/Jedina žena lovac Nasiha Naska Buljubašić

Ova lovačka grupa je poznata i po jedinoj ženi, koja je njihov član. Jedina žena u lovačkom društvu u Srebrenici, a i šire, je Nasiha Naska Buljubašić dugogodišnji lovac. Kolege sa puno poštovanja govore o njoj.

“Ona je raja, dobar drug, voli se šaliti i u svemu ravnopravna sa muškarcima”, kažu uglas.

Građani Srebrenice u ruralnom dijelu svjedoče o štetama što im prave divlje životinje. Divlje svinje čine štetu na usjevima krompira i žita. Medvjedi najčešće razbijaju košnice sa pčelama tražeći med, a znaju i stoku napasti. Vukovi i šakali napadaju stada ovaca i koza dok lisice upadaju u kokošinjce i kolju perad. U posljednje vrijeme, često se i na gradskim ulicama viđaju lisice. To nam potvrđuje i sekretar Društva Miroljub Cvjetinović.

“Tačno je to. Divljač se namnožila i ide u potragu za hranom. Ova godina je zbog klimatskih uslova bila loša, nema voća i šumskih plodova, a kako narod kaže -glad nema očiju”, kaže Cvjetinović.

Navodi da postoji i mogućnost odštete kada divlje životinje naprave štetu.

“O odšteti postoje zakonski uslovi. Ukoliko se radi o registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, koje je adekvatno osigurano i ograđeno onda zahtjev za odštetu upućujemo resornom ministarstvu, koje ako da saglasnost na to isplaćuje odštetu pri čemu Opština participira sa 25% i lovačko društvo sa 30 procenata, procijenjene štete.To se uglavnom odnosi na štete od medvjeda koji je zakonski zaštićen i to se ne odnosi na predatore”, kaže Cvjetinović.

N1/Lisica u selu Podkorjen

Ističe da su se neke divlje životinje razmnožile i da će ubrzo morati lovci reagirati.

“Imamo već planirano u kalendaru lova hajke na šakala i vuka koji su se primjetno namnožili. To ćemo vrlo brzo organizovati čim od lovaca sa terena dobijemo informacije o lokacijama i brojnosti gdje su ove štetočine primjećene. Lov je tek otvoren na medvjeda od prvog oktobra. Imamo u planu odstrel dva medvjeda i o tome smo već dobili potrebne saglasnosti od resornog ministarstva”, kazao je za kraj sekretar Lovačkog društva Javor iz Srebrenice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!