Počela sjednica Predstavničkog doma PS BiH bez zastupnika iz RS

Vijesti 03. feb 202212:54 > 15:47 0 komentara
N1/ F.Z.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je s petnaestak minuta kašnjenja, ali u sali se nisu pojavili zastupnici iz RS.

Zastupnik SDP-a Zukan Helez tražio je pojašnjenje po kom osnovu zastupnici koji ne dolaze na sjednice, odnosno na posao u Parlamentarnu skupštinu BiH primaju plaću te naknade za topli obrok, paušal, naknadu za odvojeni život i naknade za troškove smještaja.

“Od koga su ti zastupnici odvojeni, od porodice ili Parlamentarne skupštine BiH? Odakle pravo da neko prima naknade ako ne dolazi na posao, odnosno ne izvršava svoje obaveze?Kada sam bio zastupnik u Parlamentu FBiH bilo je jasno propisano da se za svako kašnjenje ili nedolazak na sjednice radnih tijela, odnosno komisije to odbija od paušala. Iskoristit ću svoje pravo da se s advokatima i stručnim osobama posvetim ispitivanju moguće zloupotrebe prava zbog nedolaska na posao i sjednice, a primanja svih naknada u Parlamentarnoj skupštini BiH koju već mjesecima provodi 13 zastupnika iz RS”, rekao je Helez.

N1/ F.Z.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, rekao je da se isplata primanja vrši u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH, odnosno da je to regulisano kroz Zakon o izvršenju budžeta institucija BiH shodno stavci namijenjenoj za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Naime, u javnosti se pojavila informacija kako zastupnici iz RS-a neće učestvovati u radu sjednice Predstavničkog doma PS BiH, već da će se samo pojaviti na kraju zasjedanja, u vrijeme glasanja, kako bi, kako se navodi “spriječili donošenje štetnih odluka po RS”.

Kriza u funkcionisanju Parlamentarne skupštine BiH počela je u julu prošle godine nakon što je nekadašnji visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko nametnuo odredbe Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i zločina u BiH, što je bio razlog za povlačenje zastupnika RS-a iz rada PS-a BiH.

Od tada zakonodavna vlast u BiH više ne radi, nego radi, a kriza se jasno osjeti i kroz činjenicu da još uvijek nije donesen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza, već je na snazi odluka o privremenom finansiranju za period januar – mart.

Nema ni donošenja zakona niti izmjena zakonskih akata, kao i bitnijih odluka koje se odnose na funkcionisanje institucija BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!