Podijeljene vlast i opozicija u KS: Burne reakcije na prijedlog Zakona o odgoju i obrazovanju

Vijesti 10. jun 202420:18 0 komentara

Dobre vijesti za mlade u Kantonu Sarajevo. Usvojen je prijedlog da rebalansom budžeta dobiju subvencije od 10 hiljada KM pri kupovini stambene jedinice. Ali nije sjednica Skupštine Kantona Sarajevo protekla u jedinstvu pozicije i opozicije. Veliku buru podigao je prijedlog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama.

Novom zakonu, prosvjetni radnici pronašli su brojne zamjerke. Najveća, ali i najopasnija, navodi predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Admir Šuvalić, je uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja, čime bi Kanton Sarajevo bio izuzetak i u odnosu na ostatak države, ali i na regiju.

“Učenici sa devijantnim ponašanjem, presuđeni, imamo mi i ubica među tom populacijom, jer je zakon predvidio do 22 godine da je obavezno redovno obrazovanje, to nama predstavlja problem što će se takve osobe, prema sadašnjem rješenju, naći u klupama sa ostalim učenicima, i naravno među našim nastavnim osobljem”, ističe Šuvalić.

Ukoliko pak bude “problematičnih” učenika, postoji obećanje ministarstva da će se podzakonskim aktima urediti način prisustvovanja nastavi, navodi zastupnik Davor Čičić.

“Da li će ona biti online ili u posebnim odgojnim ustanovama kao što je odgojni centar KS ili neki drugi način, od slučaja do slučaja će se pokušati naći neki modul da se ta djeca zadrže, pokušaju resocijalizirati da se doškoluju”, kaže Davor Čičić, SDP-ov zastupnik u Skupštini KS.

No, ništa se do potpune konfuzije novim Zakonom ne bi dobilo, navodi zastuonik SDA u Skupštini KS Mahir Dević. Problematična je i obaveza dodatnog školovanja radnika koji su zatečeni na radnim mjestima za koja su imali potrebne stručne kvalifikacije onog trenutka kada su se zaposlili.

“Jedan dio ljudi sa višom stručnom spremom će ponovo tražiti da se doškoluje po nekim privatnim univerzitetima, puniti džepovima tašna mašna univerzitetima, jer čak neki odsjeci na kojima su se školovali više ne postoje”, dodaje Dević.

Kritika mnogo, ali od resorne ministrice ni riječi, uprkos tome što je Zakon iz njenog kabineta okarakterisan kao politizovan i neustavan.

“Zato što je principima lokalne samouprave propisano da je nadležnost predškolskog i osnovnog obrazovanja isključivo na jedinicama lokalne samouprave odnosno opštinama. Nikad do sada nije postojao objedinjeni zakon koji obuhvata sve tri ove oblasti”, kaže Muamer Bandić, zastupnik SBiH.

Ipak, novim Zakonom možda bi se konačno uhvatili u koštac sa vodećim problemom u školama.

“Konkretno, buling je po prvi put definisan na pravi način u školama, znate šta to znači u ovom periodu. Ima dosta aspekata sa sigurnosti, psihološke pomoći, ja bih rekla kako i učenika tako i nastavnog osoblja”, ističe Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS.

Cilj je jasan, navodi pozicija, jačanje škole kao ustanove kako bi se odgovorilo svim izazovima današnjice. Ali, podijeljena vlast i opozicija ni ovaj put ne djeluju zajedno u toj borbi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!