Podnesena apelacija Ustavnom sudu zbog naredbe Vlade KS o vakcinaciji 3. dozom

Vijesti 14. jan 202214:29 1 komentar
N1

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio apelaciju Ustavnom sudu "u ime grupe građana koja želi zaštititi svoj tjelesni integritet" zbog Zaključka Vlade KS, od 06.01.2022. godine, kojim je naložena obavezna vakcinacija trećom "booster“ dozom protiv Covid-19 starijih osoba i njegovatelja u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih, populacije 60+ i osoba sa udruženim komorbiditetima.

U apelaciji se ističe da je “Zaključak Vlade KS direktno protivan odredbama člana II/3.a) i II/4. Ustava BiH, jer se u istim okolnostima u kojima se nalaze vakcinisani i nevakcinisani postupa drugačije prema starijim osobama, njegovateljima te zdravstvenom kadru za šta ne postoje opravdani i na propisima zasnovani razlozi”.

“S obzirom da je Vlada KS obavezu vakcinacije ustanovila prema svim starijim licima od 60 godina, evidentno se krše i službena upustva pojedinih proizvođača vakcina, u kojima se navode kontraindikacije prijema vakcine kod osoba koje imaju ozbiljne hronične bolesti, historiju hipersenzitivnosti, kao i kod osoba sa aktutnim oboljenjima ili akutnim početkom hroničnog oboljenja. Vlada KS nije napravila diferencijaciju ko može, a ko ne može primiti vakcinu, iako je bila u obavezi u odnosu na upute proizvođača te je nesporno da navedeni Zaključak i po tom osnovu ugrožava javni interes, zdravstvenu i životnu sigurnost građana te je Ustavni sud BiH dužan Zaključak Vlade KS proglasiti neustavnim i naložiti njegovo ukidanje”, navodi Ajanović.

Zaključak Vlade KS od 6. januara možete pročitati ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare