Pokrenut disciplinski postupak protiv banjalučke tužiteljice Slavice Matijaš

Vijesti 01. apr 202117:00 > 17:00 0 komentara
N1/Arhiv

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH pokrenuo je disciplinski postupak protiv tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Slavice Matijaš zbog narušavanja ugčleda tužilaćke funkcije, a po prijavi Ozrena Perduva, predstavnika grupe Pravda za Davida.

Kako se navodi u obavještenju VSTV-a, Ured disciplinskog tužoioca je nakon istrage i prikupljenih dokaza zaključio da su navodi pritužbe osnovani i da je u konkretnom slučaju počinjen disciplinski prekršaj.

Pravda za Davida

Podsjetimo, “Pravdaši” su podnijeli prijavu 7. decembra 2020. godine Kancelariji disciplinskog tužioca BiH zbog događaja od 1. decembra 2020. godine kada je, prema njihovim riječima, tužiteljica Matijaš okupljenim članovima Pravde za Davida ispred zgrade Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci obratila riječima – “Opet ovi kriminalci”. Perduv je ovaj postupak nazvao “sramnim činom”.

“Mi tada nismo znali o kome je riječ i šokirani smo bili kada smo saznali da je u pitanju tužiteljica. Konsultujući advokate, uputili smo pritužbu VSTV-u. Dobili smo poziv prošle godine u kojem nam je rečeno da će svjedočenje biti održano i da je ovaj predmet uzet u hitno razmatranje. Vjerujemo i nadamo se da će tužiteljica biti adekvatno kažnjena da nešto tako ne ponovi u budućnosti. To je skandalozno ponašanje za nekoga ko obavlja dužnost na pravosudnoj funkciji”, rekao je Perduv novinarima uoči svjedočenja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!