Pokrenuta peticija da se sredstva za javni doček Nove godine u Sarajevu preusmjere ka poplavljenim područjima

Vijesti 04. okt 202423:18 0 komentara
N1

Uslijed katastrofalnih poplava koje su pogodile područje Jablanice, Konjica, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka pokrenuta je peticija da se sredstva koja su bila planirana za održavanje novogodišnjeg koncerta u Sarajevu preusmjere ka poplavljenim mjestima.

Peticija je pokrenuta na platformi onlinepeticija.com i do objavljivanja ovog teksta potpisalo ju je 1.366 građana, međutim, taj broj se mijenja iz sekunde u sekundu.

“U svjetlu nacionalne tragedije i poplava koje su pogodile dijelove naše zemlje, smatramo da je prioritet pomoći našim sugrađanima koji su izgubili imovinu, domove, živote. Organizacija novogodišnjeg koncerta u Sarajevu je značajan kulturni događaj, ali s obzirom na trenutnu situaciju, pozivamo vlasti da preusmjere sredstva predviđena za ovaj koncert ka hitnoj pomoći i sanaciji štete u poplavljenim područjima”, naveli su oni koji su došli na ideju da pokrenu peticiju.

Zatim su dodali:

“Sredstva koja su predviđena za novogodišnji koncert mogla bi biti ključno korištena za obnovu oštećenih kuća, infrastrukture, kao i pružanje osnovnih potrepština ljudima koji su najviše pogođeni. Umjesto da slavimo dok naši sugrađani pate, možemo pokazati solidarnost i zajedništvo usmjeravanjem tih sredstava tamo gdje su trenutno najpotrebnija. Vjerujemo da ćemo, kroz ovakav čin, pomoći zajednicama da se što prije oporave”.

Navedeno je da smatraju da je pogrešno razmišljati o tome “da se ovo moglo desiti bilo kome”.

“Jer mi smo jedno tijelo, jedna država. Ova teška nesreća se već desila nama, a ne nekom drugom, nekom tuđem. Pozivamo sve koji dijele ovo mišljenje da potpišu peticiju i podrže ovu inicijativu. Vaš glas može napraviti razliku u životima onih koji su pogođeni ovim prirodnim katastrofama. Budimo solidarni i pokažimo da Sarajevo, i cijela država, uvijek stoji uz svoje ljude”, poručili su na kraju.

Inače, iz Grada Sarajeva danas su izdvojili 100.000 KM za poplavljena područja, a kako je ranije navedeno, planirali su za javni doček Nove godine izdvojiti 800.000 KM za kompletnu organizaciju slavlja koje bi trajalo dvije noći, a koje uključuje nekoliko nastupa i druge propratne troškove, a što je gradonačelnica Benjamina Karić pojašnjavala u svojim javnim nastupima.

Grad Sarajevo izdvojio 100 hiljada KM za poplavljena područja u BiH

S obzirom na to da je riječ o značajnim sredstvima, tih 800.000 KM bi sigurno mnogo značila svim porodicama koje su izgubile krov nad glavom ili još tragičnije ostale bez svojim voljenih u tragičnim poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Podsjećamo, sinoć je zadugo u noć padala jaka kiša koja je do jutra napravila ogromne materijalne štete u nekoliko dijelova Bosne i Hercegovine. Osim toga, zabilježene su i ljudske žrtve i trenutno zvanične informacije govore da je potvrđeno u cijeloj BiH 20 stradalih.

Osim Jablanice koja je najviše pogođena, ništa bolja situacija nije ni u Fojnici kao ni u Kiseljaku, Kreševu i Konjicu.

Osim toga, porodice prijavljuju i veliki broj nestalih osoba budući da su u Jablanici u velikom broju aktivirana klizišta koja su doslovno zatrpala kuće i druge objekte.

Zbog svega navedenog, blokirana je i putna komunikacija na jugu i centralnoj BiH.

Potpuna obustava saobraćaja je na magistralnom putu Sarajevo-Mostar budući da je cesta uništena, a kao alternativni pravci navedeni su putevi preko Bugojna i Foče.

Kako bi se pomoglo unesrećenim u poplavama, organizacija Pomozi.ba otvorila je humanitarni broj. Tako pozivom na 17 039 donirate 2 KM.

Sve informacije pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!