Pokrivenost uvoza izvozom BiH sa zemljama CEFTA-e gotovo jednaka

Vijesti 11. sep 202218:22 1 komentar
N1

Dobra vijest je da je pokrivenost uvoza izvozom Bosne i Hercegovine sa zemljama CEFTE gotovo izjednačena. Podaci su pozitivni, ali ima tu jedna caka.

U prvih sedam mjeseci ove godine izvoz iz Bosne i Hercegovine u države CEFTA iznosio je više od milijardu i 942 miliona KM, što je za oko 60 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, uvoz je iznosio milijardu i 953 miliona KM, što je za oko 33 odsto više u odnosu na isti period. U prilog tome idu dva sektora energetika i ugalj, no podaci su samo jedan trenutni segment u ovom balansu, pojašnjavaju ekonomski analitičari.

Zato što mi imamo velike izvozne aktivnosti kada je u pitanju električna energija i ugalj koji izvozimo u Srbiju i vidimo da na tom fonu, a i povećanje jednog dijela izvoza u drvnoj industriji postižemo te efekte, dok smo, s druge strane usred povećanja cijena drugih roba, dolazi do manjeg uvoza“, kaže Aleksandar Ljuboja, ekonomski analitičar.

I zvanični podaci pokazuju da u susjednu Srbiju najviše izvozimo i to više od milijardu i 400 miliona KM vrijedne robe. Slijede Crna Gora, Sjeverna Makedonija, a zatim i ostale države članice sporazuma.

Koliko će dugo takvo stanje trajati, odnosno, je li ovakav izvoz dugoročno održiv, ali za sada, u svakom slučaju, znači veliku promjenu u ukupnoj strukturi razmjene i veliki priliv novca“, kaže ekonomski analitičar Igor Gavran.

Da je unaprijeđena saradnja na tržištu između Bosne i Hercegovine i regiona, nije sporno. Međutim, ekonomski analitičari pojašnjavaju da su podaci pomalo i varljivi. Između ostalog i zbog toga što je uvoz u opadanju, upravo, zbog trenutne inflacije, koja gotovo svakodnevno slabi kupovnu moć građana.

“To bi trebalo da bude poruka za naša ministarstva industrije i trgovine koja bi trebalo da razumiju da naši poljoprivrednim proizvođačima treba dati više nego što bi platili uvoz. Jer ako damo više našim proizvođačima pšenice, ili im pomognemo u vezi sa problemima koji su imali s kukuruzom, onda će se dogodine povećati proizvodnja prehrambenih proizvoda”, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ironija je da je potencijal u BiH ostvaren i zahvaljujući energetskoj krizi u Evropi.

Opširnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare