Policija u Beogradu preko puta murala Mladiću, legitimiše one koji se zaustave

Regija 09. nov 202112:15 > 14:09 4 komentara
Danas / B. Č. B.

U Njegoševoj ulici u beogradskom Vračaru, gdje se na jednom zidu nalazi mural sa likom Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, nalazi se policija na oba ćoška, prisutne su i dvije marice, a policajci legitimišu svakoga ko se zaustavi ispred murala, rekao je očevidac za N1 Beograd. Podsjetimo, Inicijativa mladih za ljudska prava najavila je prije nekoliko dana da će danas prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću, nakon čega je Ministrarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo tu akciju. Nakon toga YIHR je objavio otvoreno pismo u kojem su naveli da neće doći da kreče mural, ali su objasnili i zašto.

Djevojka koja je govorila za N1 kaže da je stala porazgovara sa komšijom, kada su joj tražili ličnu kartu i uzeli podatke. Navodi da kada je prethodno prolazila u autu tražeći parking, vidjela je da policajci, također, legitimišu dva momka.

Ona za N1 Beograd navodi da je pitala policajce zašto su tu, primjetivši da ima “previše policije da čuva jedan zid”, poslije čega su je legitimisali. N1 Beograd je objavio i video snimke sa tog mjesta.

Inicijativa mladih za ljudska prava najavila je prije nekoliko dana da će prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću, nakon čega je Ministrarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo tu akciju. Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandra Vulina, skup je zabranjen zbog bezbijednosnog rizika, dok Inicijativa tvrdi da država i ovog puta štiti i brani ratne zločince.

“Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje. Na 9. novembar Međunarodni dan borbe protiv fašizma u Beogradu se neće niko sukobljavati na ulicama i kvariti život našim građanima, i niko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava”, naveo je tada Vulin.

VEZANA VIJEST

Iz Inicijative su odgovorili otvorenim pismom navodeći da “saopštenje MUP i ministra Vulina, u kojem govore o “slikama krvavih srpskih glava” ako dođe do krečenja murala su dobro razumjeli.

“Njegove paramilitarne formacije, kao što je Levijatan, bi nam razbile glave, a njegova policija nas ne bi zaštitila.  Nismo odustali zbog nedostatka hrabrosti, iako se naravno plašimo armije neonacista koja godinama nekažnjeno upražnjava nasilje i prijeti svima koji im nisu po volji. Nije mjera hrabrosti da staneš na crtu dok ti neko razbija glavu, osim među huliganima i kriminalcima – čiji sistem vrijednosti ova vlast pokušava da nametne cijelom društvu. Hrabrost zrelih društava i zrelih osoba se ogleda u donošenju teških odluka.  Nećemo organizovati uklanjanje kako smo planirali zato što mural Ratka Mladića u Njegoševoj ulici nije više običan mural. To je sada spomenik Ratku Mladiću, podignut od strane nepoznatog autora u julu ove godine, ali stavljen pod zaštitu države Srbije 5. novembra, rešenjem MUPa i ministra Aleksandra Vulina i ćutanjem predsjednika Vučića i Vlade Ane Brnabić”, navedeno je u pismu između ostalog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare