Pomoć EU-a: Penzionerima po 364 KM, ostalim kategorijama po 579 KM

Vijesti 21. dec 202311:01 5 komentara
Ilustracija / N1

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kazao je danas u Sarajevu kako je završena konačna lista korisnika jednokratne pomoći EU-a i da će Federalno ministarstvo finansija sutra uplatiti novac općinama i gradovima.

Pomoć EU-a će dobiti 154.779 domaćinstava za subvencije energenata.

“Treća kategorija domaćinstava, penzioneri će dobiti po 364,25 KM, a ostale kategorije po 579,76 KM. Ispunjeni su svi uvjeti donatora. Ministarstvo finansija će pustiti novac prema općinama i gradovima, a oni bi trebali isplatiti korisnicima u narednih deset dana. Građani od danas mogu provjeriti svoj status i sve do 29.12. do 12 sati unosom matičnog broja“,  kazao je Delić.

Na javni poziv za pomoć EU su se mogle prijaviti četiri kategorije. Prva kategorija su domaćinstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe kojima je u decembru 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć.

Druga kategorija su domaćinstva u kojima žive djeca koja su, zaključno sa 31.5.2023. godine, ostvarila pravo na dječiji dodatak.

U treću kategoriju spadaju domaćinstva u kojima su najviše dva člana penzioneri čije penzije nisu više od zagarantovane, gdje nijedan odrasli član domaćinstva tokom prošle godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.

Četvrtu kategoriju su činila domaćinstva u kojima su tokom 2022. godine jedno ili više maloljetne djece usljed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa jednim roditeljem koji nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa u 2022. godini viša od 543,00 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare