Pomoć EU u iznosu do 600 KM: Građani čekali satima u redovima za CIPS, nadaju se da će ove godine imati za zimnicu (VIDEO)

Vijesti 25. okt 202318:51 0 komentara
Redovi za CIPS 2023. godine (F.Z./N1)

Ogromne gužve na izdavanju CIPS-ovih potvrda u sarajevskoj Općini Novi Grad Sarajevo bile su danas. Na red se čekalo i do dva sata, a sve kako bi se prikupila potrebna dokumentacija za paket pomoći EU. Građani se nadaju da će podjela biti kako treba. Ističu kako im je novac prijeko potreban.

Poziv je otvoren do 10. novembra.

Vlasti iz Federacije uvjeravaju građane da će jedini kriterij biti kategorije koje su usaglasili sa EU. Radi se o energetski siromašim domaćinstvima podijeljenim u četiri kategorije. U prvoj su domaćinstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe, drugoj pripadaju domaćinstva u kojima žive djeca koja su ostvarila pravo na dječiji dodatak. Treća kategorija su porodice u kojima su najviše dva člana korisnici prava na mirovinu koji nije viši od iznosa zagarantovane penzije za 12. mjesec 2022. godine pod uvjetom da nisu korisnici stranih penzija i da nijedan odrasli član nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa. Četvrta kategorija su djeca koja žive sa samohranim roditeljima bez primanja. Pripadnost određenoj kategoriji će se dokazivati ovjerenom kućnom listom.

Jedinice lokalne samouprave su dužne svim građanima koji nisu u stanju prikupljati potrebnu dokumentaciju pomoći da ostvare prava.

Ovo je samo prvi u nizu paketa pomoći koji EU planira doznačen Bosni i Hercegovini naravno samo ukoliko vlasti prođu reviziju utroška sredstava u aprilu naredne godine.

Građani, mahom penzioneri koji su danas stajali u redu, kazali su šta planiraju s novcem te iznijeli svoje mišljenje da li će podjela biti u skladu sa svim procedurama. Opširnije u prilogu Sunčice Lukić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!