Porodica Macić jedva preživjela poplave: Od porodičnog doma nije ostalo ništa, u Donju Jablanicu se ne vraćaju

Vijesti 23. okt 202420:39 0 komentara
N1

Štete se zbrajaju, a potresnim pričama i dalje svjedočimo. Jedna od njih je i o porodici Macić iz Donje Jablanice koja je iz katastrofalnih poplava jedva izvukla živu glavu.

Mumin Macić u noći sa 3. na 4. oktobar borio se za vlastiti, ali prvenstveno za život kćerkice i supruge. Od doma u koji su ulagali i kojeg su gradili sada nema ništa, a vratili se svakako ne bi. Traume su im vječne.

“Pokušavamo iz dana u dan da to malo zaboravimo, ali to je nemoguće zaboraviti. To je bilo strašno. Ja opet izađem na posao, prohodam, ali dijete ima traume. Noćne more. Kao i supruga, izgubila je 7 članova bliže obitelji. Tetku, tetka, tečića, tečićnu, najbolju prijateljicu Adelu”, kazao nam je.

Priča nam Mumin i dodaje kako su svi u Donjoj Jablanici bili bliski:

“Desilo se šta se desilo, šteta će se nekako nadoknaditi, ali mještani sami, bez pomoći vlasti. Pomoći u hrani ima, ali još se nije procjenjivala šteta. Ja se ovdje ne mislim vratit. Meni se ovo dešava drugi put, prvi put sam uspio sam sanirati. A sad, kuća je iz temelja otišla”.

Kaže samo su zidovi ostali, a sjeća se i trenutaka kada mu je dijete ispalo iz ruku.

“Spasili smo se samo uz Božiju volju, kad mi je tu curica ispala, dragi Allah je dao da je to sijevnulo i preko puta mejsto Djevor sam vidio kao na dlanu i nju, dijete sam uzeo, izvadio”, dodao je.

Lične dokumente uspio je naći u narednim danima tokom čišćenja. Za najavljenim izborima malo je volje, no, kaže, život mora ići dalje. Nada se pomoći, a iako se u Donju Jablanicu ne želi vratiti sa porodicom, smatra da ne treba prihvatiti ni privremeni smještaj na Unisu na kojem će biti postavljeni kontejneri.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!