“Posjeta predstavnika AfD-a Bihaću ne smije se svesti samo na kritiku Ružnića”

Vijesti 04. mar 202111:47 2 komentara
Naša stranka BiH

Povodom susreta premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića s predstavnicima njemačke ekstremne desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) reagovala je Vildana Alibabić, zastupnica Naše stranke u Skupštini USK.

“Posjeta predstavnika AfD-a Bihaću ne smije se svesti samo na kritiku premijera Ružnića. Nema sumnje da to jest greška i želim da vjerujem da premijer ne dijeli iste vrijednosti s predstavnicima AfD-a. Međutim, ova posjeta mora biti poruka Evropskoj uniji i Vladi Njemačke. Njihova nezainteresiranost za rješavanje migrantske krize u BiH počela je da privlači evropske ekstremne desničare kojima ova posjeta neće ni za šta drugo služiti nego za kreiranje antimigrantske, rasističke propagande u cilju rušenja liberalnih vlada u Evropi. Također, velika koncentracija migranata u BiH pogoduje jačanju desnice i ovdje koja je već pokazala da nije dobar partner EU i da nije sklona afirmaciji evropskih vrijednosti”, kazala je Alibabić.

Ono što vlast u BiH mora izvući kao pouku, kako je navela,  jeste da se mora početi truditi da nijedno mjesto u BiH ne smije postati argument u korist ekstremnih politika i ideja.

“Međunarodna zajednica mora nam u tome pomoći jer ovo je globalni problem. Koliko god migranti bili daleko od EU i koliko god ih uspjeli zadržati van svojih granica, oni ekstremnim politikama služe kao najjače propagandno sredstvo za dolazak na vlast u svojim zemljama. Stvaranjem migrantskih geta, kakav je slučaj sa BiH i konkretno s Bihaćom, međunarodna zajednica pomaže kreiranju desničarskog mita o migrantima kao o nekom ko čeka na granici da otme poslove građanima EU. Otvaranjem granica pokazali bi da ti ljudi zaslužuju šansu koju su već mnogi iskoristili i promijenili ne samo svoje stanje, nego i sredine u koje su došli na bolje“, zaključila je Alibabić.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare