Posjetili smo danas Panonska jezera – tamo uživaju turisti iz brojnih evropskih zemalja: “Ovdje nam je bolje nego na moru”

Vijesti 06. aug 202420:59 0 komentara
Denis Hisari/N1 - Panonska jezera

Režiser Dino Mustafić osvojio je prvu nagradu na Green Montenegro International Film Festu sa dokumentarnim filmom "Panonica na zrnu solu“ i to u kategoriji najboljih promotivno-turističkih filmova. Posjetili smo danas Panonska jezera i zabilježili iskustva brojnih posjetitelja.

Sunčano vrijeme, čista slana voda, slani slapovi, ugostiteljska ponuda i drugi sadržaji, privlače posjetitelje.

“Iz Cazina smo. Već drugi dan smo tu. Prva je godina. Super je, nemamo primjedbe nikakve”; “Iz Beograda smo. Dolazimo već pet godina, svake godine. Odlično nam je”; “Mi smo sa juga. (Odakle ste?) Iz Vranja. (Kako Vam je ovdje?) Lepo, Lepo, bolje nego na moru. Čista voda, slapovi su lepi. Tako”, samo su neki od komentara turista.

Ove sezone je obnovljen sistem naplate pri ulasku na jezera, a uvedene su i nove kategorije ulaznica.

“Dobra stvar je da nismo mijenjali cijene ulaznica u odnosnu na prošlu godinu. Naši svi ugostiteljski objekti, zabavni, rekreativni objekti su u potpunosti u funkciji. Imamo sajam zabave, sporta, after beach party, večernje koncerte, dnevni obilazak našeg Arheološkog parka i aerheološke postavke, dječiji otvoreni vrtić, otvoreni fitness centar. Tako da naši gosti imaju piliku da se zabave, osim kupanja i sunčanja”, naveo je Maid Porobić, direktor JKP „Panonnica“ Tuzla:.

A imaju priliku i da kupe neki suvenir kako bi ponijeli lijepa sjećanja iz Tuzle u svoje zemlje.

Mirsada Baralić, trgovac suvenirima kazala je:

“Znači, Srbija, Hrvatska, Slovenci puno dolaze. Imamo Mađare, Šveđane, Ruse smo čak imali. Dolaze iz cijele regije i šire. Najviše uzimaju magnete, magneti su im najinteresantniji”. 

Dnevni prosjek posjeta je između 6.000 i 7.000 gostiju uzimajući u obzir da je do sada već bilo 60 sunčanih dana.

Maid Porobić, direktor JKP „Panonnica“ Tuzla kazao je:

“Ustvari, nikada nismo imali ovako dugo, toplo ljeto u jednom kontinuitetu bez većih perioda sa padavinama. Posjete su zaista dobre. Krajem jula smo imali više od 300.000 posjeta što je jako dobar razultat za taj period”. 

Organizovane posjete su sve češće, a posebno vikendom kada autobusi sa kupačima iz regije, pohrle na slana jezera, tražeći osvježenje u toplim ljetnim danima.

Uprava „ Panonnice“ ove godine očekuje rekordan broj posjeta. Ukoliko budu vremenske prilike povoljne, sezona će biti nastavljena i u septembru.

Opširnije u prilogu Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!