Poslanici NSRS tri mjeseca u zimskom snu, ali plata redovna

Vijesti 11. mar 202419:06 0 komentara

Nakon tri mjeseca pauze sutra će zasjedati Narodna skupština Republike Srpske. Poslanici se bude iz zimskog sna, tek u martu sjedaju u klupe i donose plan rada za tekuću godinu. Ne brinu, jer su plaćeni i za nerad, na godišnjem nivou za njihove plaće izdvoji se blizu tri miliona KM. Da li ih i kako zarade dok sjednica nema?

Miruje čekić, miruje i zvono… Živost u prazne skupštinske hodnike nakon tri mjeseca pauze, vraća se, stidljivo. Sjednice odbora i radnih tijela uvod su za sutrašnju osmu redovnu sjednicu. Šta su, osim što su redovno primali platu, a da nisu zasjedali, radili narodni poslanici tokom zime?

“Januar je praznični za sve nas, januar se osjeća kao mjesec praznika, nije bilo za očekivati da će se u januru raditi, ali u februaru je već zakazan kolegij. Mislim da NSRS radi po redovnom planu i programu te da će sve planirane tačke biti završene u predviđenom periodu. Ja nisam profesionalni narodni poslanik, primam paušal, redovne aktivnosti sam obavljao ova dva mjeseca koliko je bilo pauze od NSRS”, kaže Ognjen Kuljić, SP.

N1: Koliki je taj paušal, 2.000 KM?

“Jednak je za sve narodne poslanike koji nisu profesionalni. Otprilike to, znate vi to sigurno”, dodaje Kuljić.

Okrugli stolovi, rad s građanima, tv emisije, nabrajaju zimske obaveze poslanici.

“Nije samo rad poslanika po satu zasjedanja, već i za neke druge aktivnosti također. Moja plata poslanika koji nisam profesionalno zaposlen u skupštini, radim na nekom drugom mjestu, ona je uvećena za 5%, ona je 2.213 KM”, navodi zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD Srđan Mazalica.

Na ruke, ipak, kaže primi 1.913 KM. Mazalica se odrekao dodatka od 5%, te 150 KM uplaćuje javnoj kuhinji Mozaik prijateljstva, a isti iznos fondaciji Srpska kuća koju vodi Gorica Dodik. I drugi poslanici ističu da često daju novac u humanitarne svrhe. Ipak, računica je jasna, oko 3.500 KM osnovne profesionalne poslaničke plate, skoro su četiri minimalca radnika u trgovini, ili recimo proizvodnji. Razlika je ta, što ovi manje plaćeni na svoj posao moraju svaki dan da dolaze.

“Da li su poslanici spavali, ne znam. Neki su bili aktivni u društveno političkom životu, neki su radili na pripremama, neki su možda održavali odbore, a neki su možda i spavali. Zašto nije bilo sjednica to je pitanje za predsjednika NSRS”, ističe Mirjana Orašanin, poslanica SDS.

Koji nam tek u prolazu u skupštinskom holu kratko kaže da se radilo, ali i da su se čekali neki materijali. Za zimski skupštinski san, opozicija ipak najviše krivi Nenada Stevandića.

“Vidjećete da će oni pokušati ovu sjednicu da zamore narodne poslanike, da će se raditi sutra do 22- 23 sata kako bi se što manji broj poslanika uključivao u diskusije. Nije dobro ovako što je Narodna skupština svedena na formalnu stvar. Iza svega stoji jedna partija koja je NSRS predvorila u protočni bojler koji će verifikovati ono što su oni zamislili. Mislim i da gdin Stevandić treba da kaže NE tom metodu dosadašnjeg rada i da u skupštinu dovedemo transparaentan način rada”, smatra Slaviša Marković, poslanik PDP.

Godišnji budžet Narodne skupštine je 12,4 miliona maraka, a skoro 9 miliona KM ode na plate zaposlenih i poslanika.

Nisu kažu spavali zimski san, a koliko su zaradili svoje plate i paušale diskutabilno je i individualno. Dok su poslanici odmarali, građani su se suočavali sa dnevno političkim turbulencijama, ali prevashodno turbulencijama i krizama u vlastitim novčanicima, izazvanih inflacijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!