Poslodavci u RS-u: Minimalnu platu od 1050 KM niko ne može izdržati

Vijesti 15. nov 202312:45 0 komentara
Ilustracija

Privreda ne može podnijeti minimalac od 1050 KM i taj iznos najniže plate zatvoriće brojna radna mjesta. U najkraćem to je zaključak sastanka poslodavaca sa predsjednikom Vlade Republike Srpske.

Radovan Višković sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca razgovarao je o vrućem pitanju koje je usložnilo odnose sa predstavnicima poslovne zajednice, a koje je inicirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ističući kako podržava ideju da se minimalac sa sadašnjih 700 KM poveća za iznos od 350 KM.

„Nismo uspjeli ništa dogovoriti, ukazali smo na pogubnost ideje o minimalnoj plati od 1.050 KM i kako ni vlade Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine i generalno privreda Bosne i Hercegovine to ne može izdržati“, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

Trivić je dodao kako je premijeru prenesena ocjena poslovne zajednice da minimalac može rasti maksimalno do 760 KM za narednu godinu.

“Minimalac jeste administrativno 700 KM, međutim on za radnike u privatnom sektoru kroz dodatke topli obrok, minuli rad i prevoz iznosi skoro 950 KM”, rekao je Trivić.

Tvrdi kako poslodavci imaju razumijevanja za potrebe Vlade da se obračuna sa sivom ekonomijom, ali kako minimalac nije dobar recept za tu borbu, jer bi u slučaju realizacije ideje da najniža plata bude 1050 KM mnogi poslodavci zatvarali svoja radna mjesta.

“Dobro je što je premijer rekao da priča o najnižoj plati nije završena i da će sve analizirati. I da će u znatnoj mjeri zavisiti od odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, radi usklađenosti kada je riječ o najnižoj plati”, rekao je on ističući da bi o svemu trebale razgovarati i dvije enitetske vlade.

O ovoj temi VIšković će razgovarati i sa predstavnicima Privredne komore Republike Srpske, a i Unija udruženja poslodavaca je zakazala poseban sastanak i konferenciju za medije na koju je pozvan i premijer.

Podsjetimo predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine najavljuju kako će u tom entitetu minimalac biti 1000 KM od prvog januara, u odnosu na dosadašnjih 596 KM. Sve bi trebalo biti obezbijeđeno kroz set fiskalnih zakona koji su u proceduri i koji bi radnicima trebali donijeti značajnije povećanje primanja, a poslodavcima olakšanje poslovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!