Postignut je dogovor između Uprave i Sindikata radnika Arcelor Mittala iz Zenice: Novčana primanja radnika biti čak i bolja od onoga što su tražili

Vijesti 15. dec 202320:26 0 komentara

Postignut je dogovor između Uprave i Sindikata radnika Arcelor Mittala iz Zenice. Nakon sastanka sa premijerom i resornim ministrom predstavnici radnika su pojasnili da su zadovoljni dogovorom, da će novčana primanja radnika biti čak i bolja od onoga što su tražili.

Skupština sindikata preduzeća jednoglasno je dogovoreno. Svim radnicima će, uz decembarsku platu u januaru naredne godine, biti isplaćen i bonus od 2.520 KM.

Tri sata u Vladi FBiH trebalo je sindikalistima da ubjede direktora Arcelor Mittala da sa radnicima podjele enormu dobit koju su ostvarili drastičnim skokom cijena željeza na svjetskom tržištu.

Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK:

“Naši su zahtjevi u najvećoj mjeri prihvaćeni. Ljudi će dobiti isto, možda čak i više para što je najbitnije. Mi smo ubjeđeni da ćemo večeras donijeti odluku o prekidu štrajka.”

A zahtjev radnika je bio povećanje primanja od 25 do 30%. Pri tom da se topli obrok poveća sa 5 na 7,5KM, da se za “bajramluk” umjesto u poklona isplaćuje 100KM, a regres isplati do maja 2024. godine. Uprava Arcelor Mittala do sada je nudila samo dio toga.

Rašid Fetić, predsjednik sindikata Arcelor Mittala Zenica: “Tvrdim da će danas radnici biti zadovoljni. Ja danas imam tu obavezu da prezentujem skupštini.”

Direktor Mittla Nikhil Mehta prvi je izašao sa sastanka. Pitali smo za izjavu, nije pristao.

Vedran Lakić, ministar energetike i rudarstva BiH: “Danas smo imali jedan sastanak sa premijerom Nikšićem gdje smo usmjerili u onu stranu u koju smo mislili da trebda da bude, a to su radnička prava, moraju biti, i sve jedan radnik nama je bitan na području Federacije Bosne i Hercegovine.”

Dosadašnji rad Vlade Federacije BIH pogodovao je zeničkoj Željezari, sada su kažu zahtjevali da to vrate radnicima kroz uslove rada. Drugi segmet koji traže od Mitalla je očivanje životne sredine.

Nermin Nikšić, premijer FBiH: “Kompanija Arcelor Mittal ima izuzetno dobre uslove za svoje poslovanje. kroz jako nisku, najnižu cijenu električne energije u regionu, kroz najnižu cijenu radne snage, kroz vrlo mali porez na dobit, uz sticaj okolnosti u prethodne dvije godine bila je izuzetno visoka cijena čelika pa su kroz svoj prihod od 2,1 milijardu KM ostvarili dobit od 260 miliona.”

Kolektivni ugvor za radnike u Arcelor Mittalu istekao je 31. maja. Više od 20 dana radnici su u generalnom štrajku, a danima su upozoravali kako trpe pritiske da odustanu od štrajka. Dobijali su i informacije da neće primiti punu platu dok su u štrajku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!